Aile Hekimliğinden Önemli Check Up Uyarısı

İSTAHED Hukuk Komisyonu Sekreteri Mustafa Tamur, yaptığı son açıklamasında, aile sağlığı merkezlerinde uygulanan "check-up"ı aile hekimleri olarak kabul etmediklerini söyledi.

Aile Hekimliğinden Önemli Check Up Uyarısı

İstanbul Aile Hekimliği Derneği 'nden cehck up açıklaması geldi.

İSTAHED adına bir basın açıklaması yapan ve kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Tamur, tıp fakültelerinde ceheck up 'un ders konusu olmadığını, check-up değil de koruyucu sağlık hizmeti olan periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testlerinin bilimsel bilgilere dayandığını ve dünyada bu sistemin tacsiye edildiğini söyledi.

18 yaş üstü herkese Sağlık Bakanlığı tarafından yılda bir, çok sayıda kan testleri ve EKG yapılmasını istediğini dile getiren Tamur, şu ifadeleri kullandı:

"Genel düşünüş, hasta olmadan yapılacak her türlü testlerin hastalıkları erken tespit edebileceği yönünde olsa da gerçekte bu testler belli yaş gruplarına ve belli risk gruplarına değil de herkese yapılırsa, toplamda bir faydasının olmayabileceği ve hatta zarar verici olabileceği bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu nedenle bilimsel rehberler bu tür uygulamaların belli yaş aralıklarına ve belli risk gruplarına yapılmasını önermektedir. Bilimsel gerçeklere dayandırmadan, popülist politikalarla, aile hekimliği ve sağlık sistemini hastaların her isteğinin yerine getirildiği ve dolayısıyla çok iyi hizmet veren bir sistem gibi göstermek için uygulamaya konulan bu check-up, ilk bakışta toplum için iyi bir uygulama gibi görünse de uzun vadede yarardan çok zarar getirecek sonuçlar doğurabilir."

Bir check-upta hafif ya da düşük çıkacak sonuç ile kişiye hasta teşhisi konulduğu ve gereksiz şekilde hastanelere sevk edildiği ve bu kişilere hastalık tanısı konulmayacağını söyledi.

Aile hekimleri olarak, toplumun büyük bir kısmına ulaşacak bir alt yapı sistemi kurulması gerektiğini söyleyen Tamur, şu ifadeleri kullandı:

"Koruyucu sağlık hizmetleri ve kanser taramaları sadece sağlık kurumlarına gelen ve isteyen hastaya değil toplumdaki sağlıklı insanların büyük kısmına ulaşılarak yapılmalıdır. Bunun için de koruyucu sağlık hizmetleri ve taramalar için ayrı bir kurum, bu kurumun alt yapısı, bütçesi, personeli, personelin eğitimi ve iyi bir planlama gereklidir. Bu kurumun tüm nüfus bilgilerine ve iletişim bilgilerine ulaşabilmesi, sağlıklı insanlara sistemli bir şekilde ulaşarak periyodik sağlık muayeneleri ve taramalar için kuruma davet etmesi, gelemeyenlerin yeniden aranıp takip edilmesi gerekir. Bu kurum aile hekimleri ile iş birliği içinde çalışmalıdır. Bu şekilde yapılmayan her check-up ya da tarama programı gerçek anlamda bir koruyucu sağlık hizmeti olamaz."

Kamubulteni.com | Ankara