7 Şehirde Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı Ortaya Çıktı-İşte KKKA Belirtileri , Bulaşma Yolu

Son dakika haberi: KKKA salgını ortaya çıktı. 7 şehirde bu sene erken ortaya çıkan salgın , çok sayıda kişide görülmeye başlandı. İşte KKKA salgınında son durum , KKKA salgınının detayları.

7 Şehirde Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı Ortaya Çıktı-İşte KKKA Belirtileri , Bulaşma Yolu

Son dakika : 7 şehirde KKKA ortaya çıktı.

Türkiye koronavirüs ile mücadele ederken Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl ve son olarak da Erzincan ile Tokat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları ortaya çıkmaya başladı.  Erzincan'da bu sene son 1 ay içerisinde 17 kişi KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gördü. Sivas'ta ise 40 vakanın olduğu bildirildi. 

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Zafer Parlak , yaptığı son dakika açıklamasında Tokat 'ta 30 'dan fazla hastanın yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

11 hastanın hala klinikte yattığını söyleyen Parlak, "Durumu çok ağır seyreden bir hastamız yoğun bakım ünitesinde vefat etti" dedi.

TARİH VERİLDİ

Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, KKKA 'nın Türkiye 'de ilk olarak 2002 yılında görüldüğünü söyledi. Bunun ardından birçok bölgede KKKA görüldüğünü söyleyen Karakeçili, "Öncelikle Tokat ve Kelkit Vadisi sahasında görülen vakalardan sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hala varlığını korumakta ve her yıl birçok insanı etkilemektedir." dedi ve şu ifadeleri ekledi:

"Hastanemize Erzincan'ın ilçeleri ile birlikte çevre illerden (Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl) başvurular olmaktadır. Temmuz sonuna kadar vakaların devam edeceği kanaatindeyiz."

Karakeçili, "Covid-19 nedeniyle ikinci planda kalsa da bakanlığımızın önerileri doğrultusunda diğer hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik konuyla ilgili eğitim faaliyetleri düzenliyoruz.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yeni bir hastalık değildir. Bazı vakalarda ölümle sonuçlanabilen bir kırsal bölge hastalığıdır. Hastanemizde tanı koyduğumuz hastaların hepsi ya kırsal bölgelerde ikamet edenler ya da herhangi nedenle buraları ziyaret eden kişilerdir." dedi. 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, KKKA 'nın Tokat'ta bir hemşirede görüldüğünü söyledi ve  "KKKA bizim bölgemizin çok ciddi bir hastalığıdır. Özellikle Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan ve Yozgat illerini içerisine alan bir bölgelerde çok yoğun bir şekilde kene popülasyonu ve bu keneden kaynaklanan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

NORMALDEN ERKEN GÖRÜLDÜ

Vakaların bu yıl normalden erken görüldüğünü söyleyen Çetin, ''KKKA vakalarını nisan sonu veya mayıs başı gibi görmeye alışkınız. Ancak bu sene maalesef 1,5 ay önce bir sürede KKKA vakaları gelmeye başladı'' dedi.

BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

''Bizim geçen yıl bu dönemde vaka sayılarımız 7 ila 8 iken şu anda 40'ları bulan vakalarımız var. " diyen Çetin, "Bunların yaklaşık 8-9'u çocuk. Bu zamana kadar 1 can kaybımız oldu. Mevcut hastalarımızın tedavisi çok iyi bir şekilde devam ediyor'' dedi. 

KKKA NEDİR , NASIL BULAŞIR?

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır."