100 yaşına ulaşmanın sırrı bu kez farklı yoldan geçiyor! 100 yaş üzeri kişilerde bu 8 özellik var

İspanyol'da yapılan bir araştırmada 100 yaşına ve aşkın yaşamanın sırları ortaya çıktı. 100 yaş ve üstü yaşlılarda 8 kişilik özellikleri olduğu açıklandı. İşte 8 kişilik özellikleri.

100 yaşına ulaşmanın sırrı bu kez farklı yoldan geçiyor! 100 yaş üzeri kişilerde bu 8 özellik var

İspanya'da yapılan bir araştırma 100 yıla kadar yaşamanın sırlarını ortaya çıkardı. Yeme-içme alışkanlıklarımızdan ziyade kişilik özelliklerimize odaklanan araştırmada, 100 yaş üstü insanlarda bulunan sekiz özellik belirlendi.

Madrid Üniversitesi'nden Lola Merino ve ekibi, İspanya'da 100 ila 107 yaşları arasındaki 16 kadın ve üç erkekle röportaj yaparak araştırmayı gerçekleştirdi.

yaşlı

Araştırmada toplam 35 olumlu kişilik özelliği tespit edildi; Çoğu katılımcı, görüşmeler sırasında 35 özelliğin sekizine odaklandı. Bunlar 100 yaş üstü kişilerin ortak kişilik özellikleri olarak tespit edilmiştir. Araştırma Journal of Happiness Studies Dergisi'nde yayınlandı.

BU ÖZELLİKLERE SAHİP MİSİNİZ?

Araştırma yalnızca 100 yaş üzerindeki İspanyolları kapsasa da, Avustralya'nın Melbourne kentinde bir sağlık kliniğini işleten Sunil Bhar, birçok benzer özellik bulduğunu söyledi: "Görünüşe göre güçlü ilişkiler ve yapıcı tutum gibi nitelikler özellikle önemli. Bağışıklık sistemini zayıflatır ve hatta demansla bağlantılı olabilir.''

Araştırmacı Lola Merino, "Bu kişilik özelliklerine sahip olmayanların bunları geliştirme fırsatları var" diyor. "Hayatımızdaki tüm güzel şeylerin farkında olup, günlük ihtiyaçların bizi bunaltmaması için rutinler ve alışkanlıklar oluşturmak mümkün." dedi.

100 yaşına gelmiş hatta aşanların 8 kişilik özellikleri:

1-Canlılık

Enerji olmak ve faaliyetlere katılım, uzun ömürlülüğün anahtarı olarak görülüyordu. Örneğin, 100 yaşındaki bir kadın araştırmacılara şunları söyledi: "98 yaşıma kadar dikiş diktim. Şimdi bulmaca yapmayı seviyorum; asansörle aşağıya iniyorum ama bacaklarımı çalıştırmak için merdivenleri kullanıyorum."

2-Sosyallik

Araştırmalara göre yaşlılar sosyalleşmeyi sevdiklerini belirtti.

3-Bağlılık

Bir diğer önemli faktör ise aileye, işe ve kişisel hedeflere bağlılıktı. 107 yaşındaki kadın, "Ailem için çalıştım ve çalışmaya devam ettim" dedi. Benzer şekilde 101 yaşındaki bir kadın da şunları söyledi: "Dört yıl önce kalçamı kırdım. Yaklaşık bir ay sonra koltuk değneği, yürüteç falan olmadan yürüyebildim, her zaman kararlı bir insan oldum" dedi. .

4-Zihinsel motivasyon

Merak ve öğrenme isteği olarak tanımlanan bu niteliğin önemli bir etken olduğu ortaya çıktı. Araştırmacı Merino, "Okula gidemeyenler bile kendi kendilerine okuma-yazmayı öğrendiler" dedi.

5-Pozitiflik

100 yaş üstü insanlar, hayattan memnun olmayı bilen, zor zamanlarda bile keyif almayı bilen bireyler olarak tanımlanıyor.

6-Kontrol

Kendi kararlarını verebilme yeteneği ve kontrol duygusu, uzun yaşamın bir diğer faktörü olarak belirtildi. Asırlık kadın şunları söyledi: "Başkaları bana hayır dese bile, her zaman kararlarıma uydum, zaman beni haklı çıkardı." dedi.

7-Zeka

İyi bir hafıza, hızlı ve akıcı konuşma, daha önceki akademik veya mesleki başarılar, uzun ve kaliteli bir yaşama katkı sağlayan diğer faktörlerdi.

8-Direnç

Zorlukların üstesinden gelmek, hatta onlar sayesinde daha da güçlenmek, uzun bir yaşamın gerekli koşulu olarak tanımlanıyordu. Örneğin 101 yaşındaki bir adam şunları söyledi: "Eşimi çok sevdim, 97 yaşında vefat etti. Kızım onun yaşına kadar yaşayamayacağımı düşündü. İlk başta kendimi kötü hissettim ama sonra düşündüm. Hayat bir kere yaşanır, güçlü olmam lazım ve eşim beni kötü görmek istemez.''