Sigarada Yeni Yasak Bugün Başladı: Hapis Cezası Var

Sigarada yasak bugün başladı. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete 'de yayımlanan ve yürürlüğe giren düzenleme bugün yürürlüğe girdi ve sigarada yeni yasak başladı.

Sigarada Yeni Yasak Bugün Başladı: Hapis Cezası Var

Sigarada yeni yasak bugün başladı.

Sigara tiryakilerini ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Türkiye 'de son dönemlerde sarma sigaralar çok sık kullanılmaya başlandı. Sarma tütün tüketiminin artması sonrası düzenleme geldi. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete 'de yayımlanan ve bugün yürürlüğe giren düzenlemeye göre sigara kağıtlarına tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmuş makaronların poşetlenerek satılması,  yasaklandı. 

Söz konusu yasak bugün başladı ve yasağa uymayanlara , kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

300 BİN NOKTADAN SATILIYOR

Edinilen bilgilere göre Türkiye 'de 25 bin soksk arası satıcısı ve internet üzerinden satanlar olmak üzere toplamda 300 binden fazla noktada bu tütün ürünleri satılıyor. 

VERGİ KAYBI

Son düzenleme sonrası 15 TL 'lik bir paketten 12.8 TL vergi alınıyor.  Açık tütün satışından ise devlete bir gelir gelmiyor. Oldukça yaygınlaşması sonrası ise vergi kaybının 15 milyar liraya kadar ulaştığı bildirildi. 

Söz konusu yasağa benzer şekilde bir uygulama da 6 sene önce yürürlüğe konulmuş ve yurt dışından kaçak yollarla yurda sokulan kaçak sigaralar için yasak gelmiş ve yüzde 20 seviyesinde olan kaçak kullanma , bu düzenleme ile yüzde 4 'lere kadar düşmüştü. 

2019 senesinde sigaradan yaklaşık 50 milyar TL ÖTV elde edildi.

İÇİNE NE KONULDUĞU BİLİNMİYOR

Yapılan açıklamada sarma sigaraların içine ne kobulduğunun bilinmediği, devlet denetiminden geçmedi ve bu nedenle zehir saçtığı bildirildi. 

Laboratuvar testlerinde bu ürünlerde 5-6 kat daha fazla zararlı madde olduğu açıklandı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA