Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'den HDP Kapatma Davası Açıklaması

HDP'nin kapatılması istemi ile anayasa mahkemesine açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, anayasa mahkemesinde sözlü açıklama yapıyor. Başsavcı Şahin'in, anayasa mahkemesinden ayrılırken basın mensuplarını açıklama yapması bekleniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'den HDP Kapatma Davası Açıklaması

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması talebi ile açtığı davada sözlü açıklama yapmak amacıyla Anayasa mahkemesine geldiği belirlendi. Şahin'in, HDP'nin kapatılması talebi ile açılan davada, Yüce Divan salonunda Yüksek Mahkeme heyetine yapacağı sözlü açıklamalar saat 10.00’da başladı. Başsavcı Şahin'in, anayasa mahkemesinden ayrılırken gazetecilerin sorularına cevap vermesi bekleniyor.

Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

Ceza yargılaması davası kriterleri gereğince işlenen süreç içerisinde başsavcı Şahin'in sözlü açıklamasının sonrasında belirlenecek gün içerisinde HDP yetkilileri sözlü savunmalarını yapacak.

HDP yetkililerinin sözlü savunma yapmalarının ve partinin hazine yardımına bloke konulmasına yönelik savunmalarını da vermelerinin sonrasında davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak röportör, esas ile ilgili raporunu hazırlayacak.

Hazırlanan raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının sonrasında Anayasa Mahkemesi başkanı Zühtü Arslan, toplantı amacıyla bir gün belirleyecek ve üyeler, belirlenen gün içerisinde bir araya gelmek suretiyle kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak artık.


15 Üyenin 10'nun Oy Çokluğu İle Karar Verilecek


HDP ile ilgili kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti böylece karara varacak. Anayasanın 69’uncu maddesinde sayılan durumlardan dolayı partinin kapatılmasına ya da dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına katılım sağlayan üyelerin 2/3 çokluğu ile yani 15 üyenin 10'nun oyu ile karar verilebilecek.