TBMM'ye Geldi ! İşsizlik Maaşında Yeni Düzenleme, O Şart Kalkıyor

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından işsişzlik maaşı da artmıştı. İşsizlik maaşından bir şart yüzünden faydalanamayan vatandaşları yakından ilgilendiren düzenleme TBMM'ye geldi. Komisyondan geçen torba kanunun içerisinde yer alan düzenleme işsizlik maaşı almak isteyen vatandaşları yakından ilgilendiriyor.

TBMM'ye Geldi ! İşsizlik Maaşında Yeni Düzenleme, O Şart Kalkıyor

İŞSİZLİK MAAŞINA DÜZENLEME GELİYOR, O ŞART KALDIRILIYOR!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2019 yılı bütçe görüşmeleri ve torba kanun tasarılarının ardından 8 Ocak'a kadar tatil edilmişti. 8 Ocak'ta çalışmalarına başlayacak meclisin gündeminde bir çok konu yer alacak. Bu konulardan birisi de İşsizlik maaşı şartları. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından TBMM'ye sunulan 71 maddelik kanun teklifinde işsizlik parasına kolaylık getiriliyor. İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılması öngörülen düzenlemeyle birlikte, işsizlik maaşından faydalanma koşulu kolaylaştırılacak. Bu kapsamda, 'son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartı', 'Hizmet akdine tabi' olarak değişecek. Böylece 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına rağmen devamsızlık nedeniyle işsizlik maaşı alamama durumu ortadan kaldırılacak.  İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen vatandaşın işten çıkış belgesini aldıktan sonra 30 gün içerisinde 81 İlde bulunan İŞKUR müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor. Burada önemli olan husus, işten çıkış tarihinden sonra 30 günün geçmemesi. İşsizlik maaşı alan vatandaşlar, devlet destekli sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyor. 

İŞSİZLİK MAAŞIYLA İLGİLİ İŞKUR'DAN YAPILAN BİLGİLENDİRME

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İşsizlik Ödeneğine Başvuru
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır. 

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI

En düşük işsizlik maaşı asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte 1015 TL'ye yükselirken, en yüksek işsizlik maaşı 2 bin 31 TL'ye yükselmişti. İşsizlik maaşı son alınan brüt maaş ve 3 yıldaki prim günlerine göre hesaplanıyor. Maaş ve prim günü ne kadar fazlaysa alınacak işsizlik maaşı miktarı da o doğrultuda artış gösteriyor. 

İŞSİZLİK MAAŞIYLA İLGİLİ TÜM DETAYLARA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYIN.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MEMUR ADAYI SİTESİNİN FACEBOOK GRUBUNA KATILARAK, KADIN-ERKEK DİĞER MEMUR ADAYLARI, İŞ ARAYAN VATANDAŞLARLA İLETİŞİME GEÇEBİLİR, BURADA BİLGİ ALIŞVERİŞİNDE BULUNABİLİRSİNİZ.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA