Şerh Konuldu: Bekçi Alımında Yeni Değişiklik Açıklaması

EGM 'nin yapacağı bekçi alımında kanun teklifi TBMM 'de. Görüşmeler devam ederken İYİ Parti kanun teklifine şerh koydu ve bazı düzenlemelerin yapılmasını talep etti. İşte o düzenlemeler.

Şerh Konuldu: Bekçi Alımında Yeni Değişiklik Açıklaması

Bekçi alımında değişiklik talebi.

TBMM İçişleri Komisyonu 'nda görüşülen ve Meclis Genel Kurulu 'na sevk edilen Bekçilik Kanun Teklifine İYİ Parti 'den şerh. İYİ Parti , kanunda yer alan çarşı ibaresinin kalkmasını ve ikamet konusunda değişiklik yapılmasını talep etti. 

SINAVLAR OPTİK OKUYUCU İLE YAPILSIN MÜLAKATLAR VİDEOYA ALINSIN

İYİ Parti , bekçi alımı yazılı sınavın optik okuyucu ile yapılmasını ve sözlü mülakatların, haksızlık olmaması için video ile kayıt altına alınması gerektiğini belirtti. 

Bekçiler ve bekçilik bekleyenlerle bilgi alış verişi için  TIKLA KATIL

İKAMET

İYİ Parti tarafından konulan şerhte , bekçilere zorunlu yer değişikliği hakkı verilmesi talep edildi ve şu ifadeler kullandıldı:

"Kamu görevi ifa edeceği belirtilen çarşı ve mahalle bekçilerinin kendi memleketlerinde ya da ikamet ettikleri bölgede görev yapmaya başlamaları yahut görev yaptıkları bölgede çok uzun süre çalışmaları idare hukukunun temel prensiplerinden olan idarenin tarafsızlığı ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Zira bu haliyle yasalaşacak bir düzenleme görev yapan bekçileri bölgede halihazırda bulunan şahsi ilişkileri yahut uzun süre görev yapmaları sayesinde edinecekleri şahsi ilişkileri hukuka aykırı olarak kullanmalarına sebebiyet verebilecektir. Buna ilave olarak siyasilerle hukuka aykırı bir iletişim kanalı oluşturmalarına ve tarafsız duruşlarını kaybetmelerine vesile olacaktır. Bu sebeplerle bekçilerin zorunlu yer değiştirme usulüyle görev yapmaları gerekli görülmektedir."

KİMLİK SORMA YETKİSİ

Bekçilere kimlik sorma yetkisi ile ilgili de İYİ Parti şu ifadeleri kullandı:

"Çarşı ve mahalle bekçilerine bir suç veya kabahatin işlenmesinin önlenmesi amacıyla kişileri veya araçları durdurabilme ve kimlik sorma yetkileri verilmesi amaçlanmaktadır. Bu kanun ile bekçiler genel kolluk kuvvetlerine yardımcı kolluk olarak istihdam edilmektedirler. Bu sebeple çarşı ve mahalle bekçilerine durdurma ve kimlik sorma yetkisinin verilmesi sakıncalı görülmektedir. Çünkü halihazırda emniyet güçleri bu yetkiyi yeteri kadar yerine getirmektedir. Maddenin teklif metninden çıkarılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz."

SİLAHA SINIR

Bekçilerin sadece zorunlu görülen hallerde silah kullanması gerektiğini ifade eden İYİ Parti, bekçilerin polis ve jandarma kadar silah kullanmasının sakıncalarını şu şekilde dile getirdi:

"Silah kullanma yetkisi somut olayla orantılı olacak şekilde ve zaruri görülen hallerde verilmelidir"

1 GÜN ÇALIŞIP 1 GÜN DİNLENSİNLER

İYİ Parti, bekçilerin 6 gün çalışıp 1 gün dinlenmesi yerine 1 gün çalışıp 1 gün izinli sayılmasını istedi. 

Peki sizce bu talepler kabul edilmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

BEKÇİ İLANI GELDİĞİ ANDA HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN