Selahattin Demirtaş Hakkında Flaş Karar

Selahattin Demirtaş' ın avukatları serbest seçim hakkının ihlal edildiği yönünde yapılan başvuruya ait başvuruyu sonuca bağladı.

Selahattin Demirtaş Hakkında Flaş Karar

Adalet Bakanlığı 'ndan son dakika Selahattin Demirtaş kararı.

HDP' nin Cumhurbaşkanı Adayı olan tutuklu Selahattin Demirtaş için avukatları, Anayasa Mahkemesi 'ne başvuru yapmıştı. Serbet seçim hakkının ihlal edildiği için yapılan başvuru AYM' den döndü. AYM aldığı karar ile bu durumun herhangi bir hak ihlaline yol açmadığı yönünde karar verdi.

Alınan kararda YSK'ya yapılan başvuru sonucu kurayla sırası belirlendikten sonra yayın organlarında propaganda konuşması yaptığı kaydedildi ve herhangi bir seçim ihlalinin olmadığı yönünde karar adı. 

Karar metni şu şekilde;

"Başvurucu, bir partinin cumhurbaşkanı adayı olduğundan adayı olduğu parti teşkilatlan tarafından gıyabında seçim propagandası yapılmıştır. Yine, başvurucu tutuklu kişilere tanınan telefonla görüşme hakkı kapsamında eşiyle Betnano yaptığı bir konuşma sırasında seçim propagandası mahiyetinde konuşmuş ve bu konuşma internet vasıtasıyla herkesle paylaşılmıştır. Bunların yanı sıra avukatları ve danışmanları aracılığıyla ilettiği yazılı mesajlar ve sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla propaganda çalışmaları yürütmüştür. Bakanlığımız, tutuklu olduğu halde cumhurbaşkanı adayı olan başvurucunun tutuklu olmanın sonucu olarak bazı haklarından kısıtlı olarak yararlanmasının doğal olduğunu, ancak bu halde dahi gerek aday gösterildiği parti tarafından yapılan propagandalarla gerekse kendisinin cezaevinden gönderdiği seçime yönelik mesajlar ve TRT ekranlarında yaptığı propaganda konuşmasıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin propaganda faaliyetlerinden yoksun olmadığını belirtmek ister. Sonuç olarak bakanlığımız tutuklu olan başvurucunun cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi üzerine tahliye edilmemesi nedeniyle seçim hakkının ihlal edilmediğini değerlendirmektedir."

Kamubulteni.com  | Ankara