Seçim Kanunu Değişiyor: Seçim Barajı, Muhtarlık Seçimleri, Vekil Transferi ve Grup Kurma Sayısı

Son dakika haberi: Seçim kanununda yapılması planlanan değişiklikle ilgili bilgiler geldi. Edinilen bilgilere göre milletvekili transferi, seçim barajı, muhtarlık seçimlerinde ve grup kurma yeter sayısında değişiklik yapılacağı öğrenildi.

Seçim Kanunu Değişiyor: Seçim Barajı, Muhtarlık Seçimleri, Vekil Transferi ve Grup Kurma Sayısı

Seçim kanunu değişiyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimat sonrası AK Parti, Siyasi Partiler Kanunu'nun ve Seçim Kanunu'nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 'ne uyumlu hale gelmesi için çalışmalara başladı. Uzun süredir devam eden çalışmalarda sona gelindiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre yeni seçim kanununun genel hatlarının belli olduğuna yer verildi.

Yeni düzenlemede ittifak içinde e dışında farklı baraj uygulanması gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre barajın 5 ile 7 arasında olması bekleniyor. Bir parti , ister ittifak yapsın ister yapmasın bu barajı geçmek zorunda olacak. 

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ

Bir milletvekilinin başka bir partiye geçmeleri için süre şartı getiriliyor. 2018 yılında yapılan seçimlerde 15 CHP'li vekil, Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı adayı olması için İYİ Parti'ye geçmişti. Meral Akşener'in adaylığı netleşince de 15 isim partilerine geri döndü. Seçim kanunu düzenlemesinde, bu durumların önüne geçilmesi için yıl sınırlaması getirilmesinin planlandığı öğrenildi. Sabah Gazetesi'nin aktardığı bilgiye göre seçimlere 1 yıl kala ya da seçim kararı alındıktan sonra vekil geçişleri olmaması ön görülüyor. 

GRUP KURMA SAYISI DEĞİŞİYOR

Yeni seçim kanunu , Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyumlu olacak. Yeni sistemde vekil sayısı 550'den 600 'e çıkarılmıştı. Bu nedenle Mecliste bir partinin grup kurması için gereken vekil sayısının 20'den 30'a çıkarılması planlanıyor. 

MUHTARLIK SEÇİM TARİHİ FARKLI

Özellikle büyükşehirlerde muhtarlık seçimlerinin seçim sonuçlarını yakından ilgilendirdiğini , etkilediği görüşünde olan AK Parti, muhtarlık seçimleri için ikamet değişikliğinin çok olduğunu belirtiyor. Bir kişi, yakını muhtar seçilsin diye ikamet yerini değiştiriyor. Bu da seçim sonuçlarına etki ediyor. Edinilen bilgilere göre muhtarlık seçimlerinin, normal seçimden 1 yıl önce ya da sonra yapılması bekleniyor.  AK Parti kaynakları, "Muhtar seçiliyor, mazbatasını almaya gidiyor, sabıkası olduğu için mazbata alamıyor. Bu durumda birçok muhtarlık seçimleri yenilenmek zorunda kalıyor. Yeni sistemde tıpkı diğer seçimlerde olduğu gibi aday olup olamayacağı seçimden önce kesinleşecek" dedi.

ÖZETLE DÜZENLEMELER

Seçim barajında düzenleme 

Dar bölge ve daraltılmış bölge seçim sistemi

Vekil transferine süre şartı

Grup kurma sayısı artacak.

Muhtarlık seçim tarihi farklı zamanda olacak.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA