Seçim Bütçesi Belli Oldu: Hangi Parti Ne Kadar Hazine Yardımı Alacak?

Vatandaşın ödediği vergilerle hangi partinin ne kadar hazine yardımı alacağını vergi uzmanı Ozan Bingül açıkladı. Vergi uzmanı Ozan Bülbül, 2023 senesinde hazine yardımı almaya hak kazanacak 5 siyasi partiye vatandaşın vergisi ile ödenecek tutarları paylaştı. 2023 senesinin seçim yeri olması sebebiyle hazine yardımı 3 kat olacak şekilde uygulanacak. Bu sebeple 2023 senesinde hazine yardımı almaya hak kazanacak 5 partiye ödenecek tutar şu şekilde olacak;

Seçim Bütçesi Belli Oldu: Hangi Parti Ne Kadar Hazine Yardımı Alacak?
  • Adalet ve Kalkınma partisine 2 milyar 187 milyon lira ödenecek,
  • Cumhuriyet Halk Partisi'ne 1 milyar 161 milyon lira ödenecek,
  • Halkların Demokratik Partisi’ne 600 milyon 71 bin lira ödenecek,
  • Milliyetçi Hareket Partisi'ne 566 milyon 119 bin lira ödenecek,
  • İYİ Parti'ye 510 milyon 701 bin lira ödenecek,


Siyasi Partilere Verilecek Hazine Yardımı Toplam Ne Kadar?

Partilerin alacakları hazine yardıma tutarı ile ilgili vergi uzmanı Bingöl yapmış olduğu açıklamada;

“Tutarları topladığımızda ödediğimiz vergilerle yalnızca 5 siyasi partiye 5 milyar 25 milyon 629 bin lira hazine yardımı yapılacaktır. Seçime giren diğer partileri ise tek kuruluş tarihi ödenmiyor. Bir nevi karter sistemi gibi bir şey. Belli sayıdaki büyük partiler yüklü yardım alırken diğer partilerin rekabeti engellenmektedir. "

Dedi.

Hazine Yardımı Tutarı Neye Göre Belirleniyor?

Siyasi partilere uygulanacak hazine yardımının tutarı ise bu tutarın partiler arasında ne şekilde taksim edildiği konusu da 2820 sayılı kanunda belirtilmiştir. Siyasi partilere yapılacak hazine yardımının miktarı, seçim dönemlerindeki artarında uygulama ile partiler arasındaki taksimine yönelik esaslar şu şekilde belirleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve 2839 sayılı Milletvekili seçimi Kanunu'nun 33. maddesinde belirtilmiş genel Barajı aşmış bulunan siyasi partilere her yıl hazineden ödenmek üzere o yılki genel bütçe gelirleri B cetveli toplamının 5 binde ikisi oranında ödenecek finansal bir açısından konuluyor.

Bu ödenek ise Yukarıda belirtilen fıkra gereğince devlet yardımı yapılacak siyasi partiler arasında söz konusu partilerin genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı olacak şekilde bölüştürülmek suretiyle her yıl ödeniyor