Seçim Barajı Düşüyor! İşte Masadaki 3 İhtimal

Son dakika haberi: AK PArti seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda düzenlemeye gidiyor. Düzenlemede en önemli madde seçim barajı oldu.

Seçim Barajı Düşüyor! İşte Masadaki 3 İhtimal

Seçim barajı düşürülüyor.

AK Parti, uzun süredir gündemde olan ve düzenleme yapılacağı bildirilen siyasi partiler ve seçim kanunlarındaki değişiklik için sona geldi. MEvzuatta yapılacak düzenleme ile ilgili geçen gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir sunum yapıldığı bildirildi. Söz konusu sunumda seçim barajı meselesi de gündeme geldi.

MUHTARLIK SEÇİMLERİ DEĞİŞİYOR

Düzenlenen toplantılarda muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden ayrılması gerektiği görüşü gündeme geldi. Bu düzenlemeye göre bundan sonraki mahalli seçimlerde muhtarlık seçimleri , yerel seçimlerden 6 ay sonra yapılacak. Bu konuda muhalefetin desteği beklendiği bildirilirken CHP, geçen senelerde muhtarlık seçimlerinin ayrı bir tarihte yapılması için kanun teklifi vermişti.

Öte yandan milletvekili transferi de gündeme geldi ancak parti değiştirmeye engel getirilmesinin doğru olmayacağı görüşü ağır bastı. Bunun yerine TBMM'de sonradan oluşan parti gruplarının MEclis komisyonları ve başkanlık divanında temsil edilmemesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Öte yandan il ve ilçe seçim kurulu başkanlığı için yasada yer alan kısım , İldeki/İlçedeki En Kıdemli Hakim olma şartı da değiştirilecek. Seçim Kurulu Başkanlığı görevi için en kıdemli hakim olma şartı aranmayacak ve YSK bu kişiyi belirleyecek.

SEÇİM BARAJI İÇİN 3 İHTİMAL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın başkanlığında düzenlenen toplantıda seçim kanununda düzenleme yapılması , seçim ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişikliklerle ilgili alternatifli öneriler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen toplantıda ise kararlar ele alındı ve hangilerinin gündeme getirileceği kararlaşdırıldı. Bu toplantıda gündeme gelen ilk konu ise seçim barajı oldu. Bu konuda 3 ayrı alternatif var. Seçi barajının sıfıra indirilmesi, yüzde 5 ya da yüzde 7 olması konuşuluyor.

Toplantılarda Cumhurbaşkanlığının yüzde 7 'nin altına inilmemesini istediği öğrenildi. Sizce Yüzde 0, 5, 7 hangisi olmalı? Yorum kısmı aşağıda.