"KPSS Şartı 70'ten 60'a Düşürüldü, 60 Alan Mülakatı Geçti"

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu OGM Orman Mühendisi alımı ile ilgili TBMM 'de dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

"KPSS Şartı 70'ten 60'a Düşürüldü, 60 Alan Mülakatı Geçti"

Orman Mühendisi alımı için flaş açıklama.

OGM 2019 yılı orman mühendisi alımı başvuru sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. Açıklanan sonuçlara baktığımızda KPSS 'den 60 puan alanların atandığı görüldü. Mülakat sonuçları ile ilgili TBMM 'de dikkat çeken açıklama geldi. 

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu yaptığı açıklamada KPSS puanının 70 'ten 60 'a düşürüldüğünü, puanın düşürülmesi sonucu yapılan sözlü mülakatta 60-70 arası alanlara sözlü  mülakatta yüksek puan verilip atandığı bildirilidi. 

"Uzun yıllar boyu sadece İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ihtiyacı karşılamaya yeterken mezun olan her orman mühendisinin işi hazırdı. Bugün, 11 üniversitede orman mühendisi mezun eden fakülte bulunmaktadır. Buralardan mezun olan orman mühendisleri genellikle işsiz kalmaktadır. Şu anda 5 bine yakın orman mühendisi işsizdir. Orman mühendisleri yoğun olarak kamuda görev yaparlar. Orman Bakanlığına bağlı genel müdürlüklerde, millî parklarda, av, yaban hayatı koruma, ağaçlandırma, orman köylerini kalkındırma gibi alanların dışında Karayolları ve Devlet Su İşleri genel müdürlüklerinde, çevre ve baraj havzaları düzenlemesi işlerinde ve belediyelerde hizmet üretirler. Orman mühendislerine az da olsa özel sektörde de ihtiyaç duyulmaktadır." diyerek sözlerine başlayan Nuhoğlu, KPSS puan sınırı hakkında şunları söyledi:

"2019 yılı sonlarına doğru, Orman Genel Müdürlüğü 4/B’li çalışmak üzere 1.150 orman mühendisi kadrosu açtı. Başvuru şartı olarak daha önceki bütün alımlarda KPSS’den en az 70 puan alma şartı aranırken bu defa 60 puana indirildi. 3.044 kişi başvuruda bulundu, 2.900 civarında mühendis mülakata girdi. 22 Ekim-26 Aralık 2019 tarihleri arası sözlü ve uygulamalı mülakat yapıldı, sonuçlar 7 Şubat 2020 günü açıklandı. Buraya kadar normal görünse de KPSS puan sınırının 70’ten 60’a indirilmesinin sırrı anlaşılamadı. Açıklanan sonuçları incelediğimizde sırrı çözdük ve gördük ki 60 sınırına yakın KPSS puanı alan adaylar ne hikmetse mülakatta çok yüksek puanlar aldılar, daha doğrusu tam da kazanmalarına yetecek kadar puan aldılar. KPSS’de çok yüksek puan alanlar ise genellikle mülakatta başarılı olamadılar ve düşük puanlar aldılar. Örnek isterseniz, KPSS’de 64 puan alan mülakatta 85; 62 puan alan 86; 60 puan alan 90 puan alarak kazanmış oldu. Liste böylece devam ediyor. 70 puanın altında KPSS puanı almış olmak âdeta avantaja dönüşmüştür. Kısaca şunu söylemek gerekir: KPSS’den düşük puan alanlar mükâfatlandırıldı, yüksek puan alanlar cezalandırıldı.

Mülakatta 70’in altında puan alanların otomatik olarak elendiğini de bilgilerinize sunmak isterim. Buna da örnek vermek gerekirse KPSS’den 85 puan alana mülakatta 63; 86 puan alana 61; 92 puan alana 59 puan verilerek elenmiştir.

Değerli milletvekilleri, bu ülkede yıllarca sınav soruları çalındı. Aslında, çalınan sınav soruları değil, Türk çocuklarının emekleriydi, Türk gençliğinin hakları, umutları ve gelecekleri çalınmış oldu. Çalanlar FETÖ’cüydü ama onlarla beraber bu işi yürütenler kimlerdi? Şimdi yapılanlar da benzer değil mi? Bu uygulama orman mühendisleri arasında haksızlık yaratmıyor mu, birilerinin hakları çalınmıyor mu? Buna hangi vicdan “Evet.” diyor. Bunu yapanlar, talimat verenler kimdir? Siyasi ayağı yok mudur? MEMUR-SEN’e bağlı TOÇ BİR-SEN’in Orman Bakanlığındaki atamaları yaptırdığı söylenmekteydi, şimdi de işe alımları gerçekleştirdiği söyleniyor. Bu nasıl bir iştir?

Bir önemli hususa daha dikkat çekmek istiyorum: Kadın orman mühendislerine negatif ayrımcılık yapıldığı ifade edilmektedir. Eğer gerçekse, bu davranışı nefretle kınıyorum, yazıktır, günahtır.

Değerli milletvekilleri, buradan Orman Bakanına seslenmek istiyorum: 1.150 orman mühendisi için yapılan uygulama derhâl incelenmeli ve haksızlık ortadan kaldırılmalıdır. En kısa zamanda, sınava giren, KPSS’de 60 puan üzeri alan bütün orman mühendislerinin işe alındığı açıklanmalıdır. Bu 60 puan seviyesine indirilmesine bakılmaksızın mağduriyetin giderilmesini bekliyor, Genel Kurula saygılar sunuyorum."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA