Kani Beko: Memurlar ve İşçiler Arasındaki Ücret Ayrımı Sonlanmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM Genel Kurulu'nda işçi ve memurların farklı asgari ücretlere tabi olduğunu, bunun değişmesi gerektiğini, asgari ücretliler ile memurlar arasındaki maaş farkının sonlanması gerektiğini söyledi.

Kani Beko: Memurlar ve İşçiler Arasındaki Ücret Ayrımı Sonlanmalı

Kani Beko: Memurlar ve İşçiler Arasındaki Ücret Ayrımı Sonlanmalı

2019 'da geçerli olacak asgari ücretin 2 bin 20 TL olarak belirlendiğini söyleyen Kani Beko, bu ücretin kabul edilemez olduğunu söyledi. CHP'li Beko, "Açıklanan 2.020 lirayı kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Bu, bizim açımızdan çok düşük bir rakamdır. Belirlenen asgari ücretin bir geçim ücreti olmadığı, evrensel kabul görmüş temel sosyal haklardan birisi olan asgari ücrete dair dünyadaki standart ve uygulamalardan çok uzak olduğu belirtilmiştir." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 4 KİŞİ ÜZERİNDEN BELİRLENMELİ

Türkiye'deki asgari ücretin tek işçi üzerinden hesaplandığını, 4 kişi üzerinden asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini söyleyen İzmir Milletvekili Beko, "Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 kişi için hesaplanmalıdır." ifadelerini kullanırken, işçi ve memur için tek asgari ücretin belirlenmesinin ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

İŞÇİ VE MEMUR TEK ASGARİ ÜCRETE TABİ OLMALI

Beko, "Asgari ücretin tespitinde geçim koşulları ve millî gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücretliden 30 milyar lira vergi alıyorsunuz, işverene 176 milyar lira vergi muafiyeti uyguluyorsunuz. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle AGİ ve vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücret net 2.200 TL olmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün belediyelerimizde net 2.200 lira maaş ödeyeceğiz. Yeni kazanacağımız belediyelerde de üç aylık farkı da kendilerine vereceğiz.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ AYINDA 2 BİN 20 TL'NİN ALTINA DÜŞECEK

Buna ek olarak, asgari ücretli yılın iki ayında sadece gelir vergisi için çalışacak. Gelir vergisi dilimleri bu yıl da asgari ücrete göre belirlenmezse, asgari ücretli önümüzdeki yıl temmuz ayından itibaren yüzde 20'lik vergi dilimine girecek ve o aya gelinceye kadar enflasyon artarken asgari ücretlinin 2.020 TL olan maaşı temmuz ayı itibarıyla düşecektir." dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA