İnfaz Düzenlemesinde Yeni Değişiklik Yapıldı-Af Geliyor

Son dakika açıklaması: İnfaz düzenlemesi Adalet Komisyonu 'ndan geçti. Komisyon görüşmeleri sırasında , söz konusu pakettee 2 değişiklik yapıldı ve eklendi. İşte yapılan o iki düzenleme ve tahliyelerin olması beklenen tarih.

İnfaz Düzenlemesinde Yeni Değişiklik Yapıldı-Af Geliyor

Son dakika : İnfazdüzenlemesinde yeni değişiklik yapıldı.

TBMM adalet Komisyonu 'nda yapılan infaz düzenlemesi görüşmeleri gec esaatlerinde sona erdi ve düzenleme komisyondan geçti. Genel Kurul 'a sevk edilen infaz düzenlemesinde iki yeni değişiklik yapıldığı bildirildi. 

AK Parti ile MHP tarafından ortak şekilde hazırlanan infaz düzenlemesinde , corona salgını nedeniyle açıktaki mahkumlara verilecek iznin Adalet Bakanlığı tarafından iki yerine 3 defa uzatılabileceği bildirilirken , terör ile devlete karşı işlenen suçların dışında açığa ayrılmalarına 1 yıldan az kalanlar açık cezaevine geçebilecek. Bu geçişler talebe bağlı olacak. 

Habertürk 'ten Fevzi Çakır , az önce aktardığı bilgide, teklifin komisyon görüşmelerinin sona erdiği , ancak Adalet Komisyonu 'nda yapılan görüşmelerde  değişiklik önerilerinin geldiğini bildirdi.

Söz konusu reklife göre; koronavirüs pandemisi nedeniyle açık cezaevlerinde infazını yatan mahkumlar ile kapalı cezaevlerinde kalan , açık cezaevine ayrılmaya hak kazananların 31 Mayıs 2020 tarihine kadar izinli olacağına yer verildi.

Salgın devam ederse bu süre daha da uzatılacak. Önceki düzenlemede bu süre 2 defa uzatılabilecekken , yeni eklenen maddeye göre bu 3 defa uzatılabilecek ve salgın geçene kadar beklenecek. 

Bir diğer önemli değişiklik ise açıkcezaevine ayrılmak isteyenlerle ilgili oldu. 10 yıldan az hapis alanlar 1 ayını , 10 yıldan fazla hapis cezası alanlar ise 3 ayını kapalı cezaevinde geçirmiş olan iyi hal almış hükümlüler, mevzuat gereği açık cezaevine ayrulmalarına, 1 yıl veya daha az süre kalanlar ,talep etmeleri durumunda açık cezaevlerine alınabilecek.

Bu mahkumlar , açık cezaevlerinde kalan cezalarını çekecek. Şimdi açık cezaevinde kalanlar ile açık cezaevlerinde kalmaya hak kazanan kapalıdaki mahkumlar izin kapsamında olacak ve kroona izni için evlerine gidecek. 

Söz konusu hüküm 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanacak .  Aşağıdaki suçları işleyenler ise bu kapsamda olmayacak.

devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar,

anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,

milli savunmaya karşı işlenen suçlar,

devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk,

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçların hükümlüleri

Bu düzenleme ile 15 bin hükümlüye açıkcezaevi yolu açılacak. 

Bugün komisyondan geçen düzenleme Salı günü Genel Kurula gelecek ve burada görüşülecek.  Salı ve Çarşamba günleri yapılacak görüşmeler sonrası kanunun Perşembe günü Resmi Gazete 'de yayımlanması ve tahliyelerin başlaması bekleniyor. 

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Cinsel suçlar, kasten adam öldürme, uyuşturucu, kadına şiddet, terör suçları kapsam dışı kaldı." demişti.

Genel Kurulda yeni değişiklikler gündeme gelebilir. Peki sizce başka hangi değişiklikler olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

DÜZENLEME MECLİSE GELDİĞİNDE HABERDAR OLMAK İÇİN TIKLAYIN