İnfaz Düzenlemesi İtirazsız Geçti-Mahkumlara Af İçin TBMM'de Tarih Açıklandı

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi TBMM 'de komisyondan itirazsız geçti. 1 günde komisyondan geçen infaz düzenlemesi TBMM Genel Kurulu 'na sevk edildi. Peki şimdi ne olacak?

İnfaz Düzenlemesi İtirazsız Geçti-Mahkumlara Af İçin TBMM'de Tarih Açıklandı

İnfaz düzenlemesi için kritik süreç aşıldı.

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi için kritik süreç aşıldı. Geçtiğimiz gün TBMM Başkanlığına sunulan v buradan Adalet Komisyonu 'na gönderilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, önceki gün görüşüldü. 

KOMİSYON TOPLANDI

Önceki gün TBMM 'de Adalet Komisyonu üyeleri bir toplantı gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantıda komisyonunda gündemi , kamuoyunda mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi vardı. Tüm partilerin Adalet Komisyonu üyeleri, TBMM Adalet Komisyonu 'nda düzenlemeyi tartıştı. 

AK Parti ve MHP tarafından ortak şekilde hazırlanan kanun teklifinde  infaz hakimliğinin mevcut görevleri arasına cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verdiği kararlara karşı yapılan şikayetleri incelemek ve karara bağlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gereken tüm kararları vermek ve işleri yapmak görevleri de eklendi.

İnfaz Hakimliği Kanununun amacı, yapılan düzenlemeye uyum sağlaması adına şu şekilde değiştirildi:

"Bu Kanun, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan işlemlere veya bunlarla ilgili faaliyetlere ya da Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verdiği kararlara yönelik şikayetleri incelemek ve karara bağlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere kurulan infaz hakimliklerine ilişkin hükümleri kapsar."

HAMİLELER VE ENGELLLİLERE DENETİMLİ SERBESTLİK

Düzenleme ile ağır hastalık veya bir engel duurmu olan ya da gebe olan , doğumun üstünden 6 ay geçmemiş olanlar için denetimli serbestik yoluna gidilecek. 

Söz konusu düzenlemede, hakkındaki cezaların doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilmesi şartları şu şekilde sıralandı:

- Terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar ile ikinci defa mükerrer olanlar ve koşullu salıverilme kararının geri alınması nedeniyle cezası aynen infaz edilenler hariç olmak üzere, kasıtlı suçlardan toplam üç yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanlar,

- Taksirli suçlardan toplam beş yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum olanlar,

- Adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilenler,

- İcra ve İflas Kanunu gereğince tazyik hapsine tabi tutulanlar.

ŞİMDİ NE OLACAK?

TBMM Başkan Vekili  , Perşembe günü Genel Kurul 'ta , meclisin yeni açılma tarihi hakkında açıklama yaptı. Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç "Başkanlık Divanı teşekkül etmediğinden, 7 Nisan 2020 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşime 14.02’de son verildi." dedi. 

Adalet Komisyonu 'ndan geçen düzenleme 7 Nisan 220 Salı günü Genel Kurula gelecek ve genel kurulda görüşülecek. Komisyonda itiraz olmaksızın bir günde geçen teklifin Mecliste en geç Çarşamba günü kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanlığı 'na gönderilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın imzası sonrası düzenleme , Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete 'de yayımlanması sonrası tahliyeler başlayacak.

DÜZENLEMEDEN ANBEAN HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA