İlker Başbuğ Ne Dedi?

Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ ne demişti? Askeri personellerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemede ne olmuştu? İşte detaylar.

İlker Başbuğ Ne Dedi?

İlker Başbuğ ne dedi?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ geçtiğimiz hafta bir açıklama yaptı ve büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Bu açıklama sonrası ilk cevap Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 'dan geldi. 

İLKER BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Burada konuşan Başbuğ, 26 Haziran 2009 'da Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nden geçen torba yasaya eklenen  'asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması'na ilişkin maddeyi hatırlatarak ve buna tepki gösterdi.

Başbuğ yaptığı açıklamada,  "26 Haziran 2009'daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçek inkar olur" demişti. Başbuğ'un bu sözleri Ankara'da yeniden FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmasını başlatmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da "Milletvekilleri olarak hepiniz dava açmalısınız. FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması Meclis'e saygısızlıktır. Vesayet döneminin hevesi olan bu yaklaşımın desteklenmesinin anlaşılabilir hiçbir tarafı yoktur" sözleriyle tepki göstermiş ve Poyrazköy'de toprağa gömülü olarak bulunan silahlarla ilgili soruşturmayı işaret ederek "Bu öyle boru göstermeye benzemez. " ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN SERT ÇIKIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözler sonrası TBMM Grup Toplantısında şunları söyledi:

TBMM'de 25 Haziran 2009'da geçen düzenlemenin amacı darbelere zemin hazırlanmasını önlemekti. Darbelere zemin hazırlayan hukukun işlemesinin önüne geçen yanlış bir uygulamanın düzeltilmesidir. Suç işleyen kişinin asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının hukukta yeri olamaz.

15 Temmuz'un ardından askeri mahkemeleri kaldırdık. Eski bir genelkurmay başkanı bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi itham eden açıklamalar yapmıştı. Kendi grubumuza sesleniyorum parlamentonun hukukunu korumak üzere hepiniz dava açmalısınız.

Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteği ile çıkarılan bir düzenlemenin üzerine FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclis’e saygısızlıktır.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA