Gıda Zamlarına Sert Tepki: "Bugün üretici de kaybediyor, tüketici de kaybediyor. Kazanan kim?"

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, gıda ürünlerinde son günlerde yaşanan fahiş fiyat artışlarını TBMM'ye taşıdı. Yokuş, tarım politikasını eleştirdi.

Gıda Zamlarına Sert Tepki: "Bugün üretici de kaybediyor, tüketici de kaybediyor. Kazanan kim?"

Fahrettin Yokuş'tan gıda fiyatları açıklaması.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş bir son dakika açıklamasında bulundu. TBMM'de söz alan Yokuş, son günlerde artan gıda fiyatlarına değindi ve önemli ifadeler kullandı. "Pandemi süreciyle birlikte dünyada ve ülkemizde görüldü ki gıda ürünleri artık stratejik bir ürün hâline geldi." diyerek sözlerine başlayan Yokuş şunları söyledi:

"Bütün milletler gıda ürünleriyle ilgili çeşitli çalışmalar, programlar geliştirmeye başladı. Bu süreçte, ülkemizde de -hakkını yemeyelim- Sayın Cumhurbaşkanımız “Ekilmedik bir karış arazi kalmasın.” talimatını verdi; çiftçilerimizi ekmeye, dikmeye özendirdi, teşvik etti. Tarım Bakanı ise “Gerekirse üretilenleri yerinde alırız.” diyerek, yerinde alım yapabileceklerini ifade ederek müjdeli haberler verdiler ama gelin görün ki bu sözler suya yazılmış yazı gibi aynı günlerde kayboldu gitti. O günden bu yana -yani pandemi sürecinin ülkemize geldiği günden bu yana- neredeyse on bir ay oldu. Geriye doğru baktığımızda ne çiftçimizin hâlini hatırını soran var ne çiftçimizin yasal hakkı olan destekleri veren var hatta tam tersi çiftçimizin, besicimizin hakları maalesef daha da kısıtlandı. 2020 yılında hibelerin verilme miktarı 2021 yılında da aynı kaldı. Görüldü ki iktidar her zaman yaptığı gibi üreticiye, çiftçiye, köylüye, besiciye şaşı bakıyor, şaşı bakmaya da hâlâ devam ediyor."

"GÜYA ZİRAAT BANKASI , GÜYA TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ VAR"

Sözlerinin devamında Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerini eleştiren Yokuş, "Şimdi, geldiğimiz noktaya da baktığımız zaman, güya çiftçilerimiz için bir Ziraat Bankası var, güya çiftçilerimiz için, besicilerimiz için Tarım Kredi Kooperatifleri var ama gelin görün ki bu kuruluşlar tefeci kuruluşlar hâline gelmiş, bu kurumlar artık çiftçimizin, besicimizin, üreticimizin kabusu hâline gelmiş. Hele hele böyle bir pandemi döneminde topraklarına el koyan, traktörlerine el koyan böyle bir devlet kurumu olabilir mi? Çiftçi, üretici Hükûmetten hak ettiği desteği beklerken, pandemi süreciyle beraber sıkıntılarına çare ararken çiftçiye, üreticiye şaşı bakış bütün hızıyla devam ediyor. Çiftçileri ihmal eden, üreticiyi yok sayan anlayışın tezahürü de       bugün -hep beraber yaşadığımız bir gerçek- marketlerde, alışveriş merkezlerinde." dedi.

"İHMAL SONUCU..."

Gıdadaki artışa değinen Yokuş, "Çiftçilerimizin, üreticilerimizin ihmalinin sonucu bugün marketlerimize, alışveriş merkezlerimize yansımış durumda. Çiftçi kazanmıyor, kaybediyor. Tüketici ne yapıyor? Tüketici ise fahiş fiyatlarla gıda ürünleri alıyor. Artık marketler, alışveriş merkezleri gıda ürünlerinin etiketlerini her gün değiştiriyor. İktidar ne yapıyor? Seyrediyor. Tarım Bakanı ne diyor, evlere şenlik, Tarım Bakanı? “Efendim, bu küresel bir sorun, bizim suçumuz yok. Hele mayıs ayına kadar bekleyin, fiyatlar düşecek.” diyor. Böyle Bakanın, böyle şaşı Bakanın olduğu bir ülkede vatandaşın hakkını kim savunacak, kim koruyacak? Bugün üretici de kaybediyor, tüketici de kaybediyor. Kazanan kim? AK PARTİ’nin koruduğu aracılar, tefeciler. Yazıklar olsun! Yazıklar olsun!" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA