Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. Kez Aday Olabilir Mi? YSK’ya Yazılı Soru

Cumhurbaşkanlığı seçimleri gittikçe yaklaşırken adaylık konusunda da tartışmalar büyüyor. Daha önce 2 kez Cumhurbaşkanı olan Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı olabilir mi? Konu ile ilgili YSK’ya yazılı soru verildi. Gözler YSK’nın açıklayacağı kararda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. Kez Aday Olabilir Mi? YSK’ya Yazılı Soru

Seçim tartışmaları gün geçtikçe artıyor. Liberal Demokrat Parti (LDP), Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yazılı olarak sordu.

Anayasanın 101. Maddesini örnek gösteren birçok hukukçu, 'bir kimsenin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceği' hükmünün yer aldığı maddeyi dayanak göstererek 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olamayacağını öne sürüyor. İktidar kanadı ise Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sadece bir kere seçildiği için adaylığının önünde bir engel bulunmadığını savunuyor.

Muhalefet İtiraz Etmeyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması halinde herhangi bir itirazda bulunmayacaklarını belirterek, “Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız” demişti.

YSK’ya Yazılı Soru Verildi

Gündemde çok fazla dillendirilmeyen bu konu Liberal Demokrat Parti (LDP) tarafından yeninden ön plana çıkarıldı. Anayasanın 101. Maddesi dayanak gösterilerek hazırlanan soruda LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız’ın imzasıyla şu soru soruldu;

Mevcut Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçiminde aday olacağını 09 Haziran 2022 tarihinde kamuoyuna açıklamıştır.
Mevcut Cumhurbaşkanı, iki dönemden beri Cumhurbaşkanlığı görevindedir.
Anayasanın 101. Maddesi '...Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir...' şeklinde hüküm içermektedir.
Anayasanın 116. Maddesi de '...Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde. Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir...' Hükmünü ortaya koyarken Cumhurbaşkanı seçilebilmenin diğer koşullarını da belirlemişti.
Sonuç ve istem:

Anayasanın açık hükümlerine göre, mevcut cumhurbaşkanının üçüncü defa adaylığı için hangi koşulların gerçekleşmesi gerektiği hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşünün tarafımızla paylaşılmasını arz ve talep ederiz.

Şimdi gözler YSK’nın vereceği cevapta

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /