Bomba Erken Seçim Tartışması Tarih Bile Paylaştılar

Türkiye 2023 seçimlerine kilitlenmişken kulislerde erken seçim tartışmaları yeni bir boyut kazandı. Erken seçim için tarih bile söylendi.

Bomba Erken Seçim Tartışması Tarih Bile Paylaştılar

Türkiye, artan enflasyonla mücadele etmekte zorlanırken vatandaşın ekonomik durumu erken seçim tartışmalarını gündeme getirdi. Her ne kadar MHP Genel Başkanı seçimlerin 2023 Haziranında yapılacağını söylese de muhalefet tarafından seçimlerin erken yapılacağı söyleniyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘’Sonbaharda seçim bekliyorum, ekonomiyi böyle götüremezler’’ açıklamasından sonra muhalefet erken seçime kilitlendi. Bununla beraber yasa değişmedikçe Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olması için erken seçim gerekiyor.

Son Günlerde Arttı

Erken seçim iddiaları her ne kadar daha öncede gündemde olsa da bu iddia, içinde bulunduğumuz bu günlerde oldukça dile getirilmeye başlandı ve kulisler adete bu söylemle çalkalanıyor.

6 Kasım İddiaları Var

Ekonomik gidişatın iyi gitmemesi ile beraber hem Türkiye’de hem de dünyada yaşanan fiyat artışları sonrası muhalefet kulislerinde erken seçim konusunu gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra ise seçimlerin 6 Kasım 2022 Pazar günü yapılacağı konuşulmaya başlandı.

İttifaktan Erken Seçim Açıklamaları

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, "İktidar kendi çıkarı olacağını gördüğü an, erken seçime karar verebilir. Biz erken seçim ihtimalini göz ardı etmiyoruz" demişti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise yaptığı açıklamada "İktidar giderek ağırlaşan şartlar altında Haziran 2023 seçiminde 200 milletvekilinin altına düşme ihtimali görürse, bunu engellemek için seçimi erkene alır. TBMM'nin 401 sandalyesi AK Parti-MHP dışında oluşması demek, Yüce Divan kapısının da açılması demektir. Bunu göze alamazlar, şartlar daha da ağırlaşmadan tarihi öne çekebilirler" ifadelerini kullanmıştı.

3. Kez Cumhurbaşkanı Şartı

Erken seçim iddialarını gündeme getiren bir olayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’üncü kez Cumhurbaşkanlığı adaylığı. Anayasada belirtilen kanun gereği bir  kişi en fazla iki kere Cumhurbaşkanı adayı olabiliyor. Ancak seçim erkene alınırsa 3’ünü kere adaylığın önünde bir engel bulunmuyor. Yeni sisteme göre erken seçime gitmek için Cumhurbaşkanının kararı veya Meclis'te 360 oy gerekiyor. Meclis'in mevcut koltuk dağılımına baktığımız zaman hiçbir parti ve ittifak bu şartları karşılamıyor. Ancak iktidar bu teklifi sunduğu takdirde muhalefetin de zaten bu konuya sıcak baktığı biliniyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /