AYM Üyelerini Kim Seçer, Üyelik Nasıl Düşer , Kim Seçer? Işıklar Yanıyor Ne Demek?

AYM üyeliği nasıl düşer? Anayasa Mahkemesi üye seçimi nasıl olur , kimler seçer? Engin Yıldırım ne dedi? Işıklar yanıyor ne anlama gelmektedir? İşte detaylar.

AYM Üyelerini Kim Seçer, Üyelik Nasıl Düşer , Kim Seçer? Işıklar Yanıyor Ne Demek?

AYM üyelerini kim seçer? AYM üyeliği nasıl sonlanır?

Anayasa Mahkemesi Üyersi Engin Yıldırım , önceki akşam çok konuşulan bir paylaşım yaptı. AYM binasını çeken ve sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Yıldırım "Işıklar yanıyor" ifadesini kullandı.

Sosyal medya üzerinde bu paylaşım tepki çekti. Yıldırım tepkiler sonrası paylaşımını kaldırdı ve bir özür mesajı yayımladı. AYM üyesi açıklamasında "Kasıtlı olarak demokrasi ve hukuk dışı hiçbir imada bulunmayacağım şahsımı tanıyan herkesçe malumdur. Ancak insani bir yanılgıyla yanlış yorumlanmaya müsait şekilde paylaştığım mesaj dolayısıyla kamuoyundan özür diliyorum" dedi.

ERDOĞAN: TALİHSİZ BİR PAYLAŞIM

Bugünkü grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM üyesi Yıldırım'ın dün Twitter'dan yaptığı, 'ışıklar yanıyor' paylaşımı hakkında, "Talihsiz bir paylaşımdı, keşke yapmasaydı, ona düşmezdi"  yorumunu yaptı.

AYM 'DE KAÇ ÜYE VAR? GÖREVLERİ NASIL SONA ERER?

12 yıl için seçilen AYM üyeleri 65 yaşında emekliye ayrılıyorlar. Emeklilik yaşı gelmeden görev süresi dolan üyelerin başka görevde çalışmaları kanunla düzenleniyor.

Görevin sonlanması iki halde mümkün oluyor. Birincisi üyenin hakimlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir suçtan dolayı hüküm giymesi halinde. Bu durumda üyelik kendiliğinden sona eriyor.

Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesi bulunuyor. Sağlık gerekçesiyle görevin sonlanması için 8 üyenin oyu gerekiyor.

AYM ÜYELERİNİ KİM SEÇER?

Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, gizli oylamayla;

iki üyeyi Sayıştay'ın kendi üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden,
bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden seçer.
Meclisteki ilk oylamada üçte iki ve ikinci oylamada salt çoğunluk aranır. Üçüncü oylamada, ikinci oylamada en çok oy alan iki adaydan en fazla oy alan aday seçilmiş olur.

Cumhurbaşkanı;

üç üyeyi Yargıtay'ın kendi üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden,
iki üyeyi Danıştay'ın kendi üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden,
üç üyeyi (en az ikisi hukukçu olmak üzere) Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden,
dört üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçer.
Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmek için, kırkbeş yaşın doldurulmuş olması kaydıyla; yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yükseköğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hâkim ve savcıların adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olması şarttır.

ENGİN YILDIRIM KİMDİR?

1994 yılında Sakarya Üniversitesi, Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi ana bilim dalında Yrd. Doç. Dr. olan Yıldırım, 1997 yılında Doçentliğe, 2002 yılında ise Profesörlüğe atandı. Sakarya Üniversitesinde 2008 yılında ilk 4 senelik lisans programı olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü açmıştır. 2003-2010 yıllarında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunmuştur. Yıldırım’ın uzmanlık alanı ile ilgili çok sayıda kitap ve makalesi bulunmaktadır. 2010 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atanmıştır. 19 Ekim 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilmiştir. 25 Ekim 2019 tarihinde başkanvekilliği görevi sona ermiş olup Anayasa Mahkemesinde üye olarak görevine devam etmektedir.

IŞIKLAR YANIYOR NE DEMEK?

Eskiden TSK 'da genelkurmayın ışıkları gece yanıyorsa bunun darbe hazırlığı olduğu şeklinde yorumlanıyordu. Yıldırım 'ın bu paylaşımının sert tepki ile karşılanmasının nedeni de budur. (Kaynak: Memurlar)

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA