AK Parti'den Canlı Yayında Mahkumlara Af ve Nafaka Açıklaması

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya 'dan infaz düzenlemesi ve süresiz nafaka hakkında açıklama geldi. Canlı yayında konuşan Özkaya , infaz düzenlemesi hakkında son durumu aktardı.

AK Parti'den Canlı Yayında Mahkumlara Af ve Nafaka Açıklaması

AK Parti 'den infaz düzenlemesi açıklaması geldi. 

AK Parti Milletvekili Ali Özkaya , kanal 3 adlı televizyon programında Mehmet Ali Güzbey 'in gündeme dair sorularını yanıtladı. Güzbey 'in infaz yasasında son durum nedir? sorusuna Özkaya şu şekilde cevap verdi:

"2005 yılında ceza kanunu çıktı ve ceza infaz kanunu çıktı. Yeni sistemle hem cezaları hem infaz süresini arttırdık. Eskiden adam öldürme 24 yıl hapis cezasıydı. Şimdi müebbet hapis cezası. 

Eğer bir kişi ağırlaştırılmış müebbet alırsa 30 yıl, müebbet alırsa 24 yıl bir fiil yatar. Bir yıl denetimli serbestliği var Eskiden olsa 24 yıl verilse 9 yıl yatacaktı. Ceza miktarı arttı.

Uyuşturucuda eskiden 1-2 yıl yatarlardı. Şimdi 8 yıla kadar yatıyorlar Hırsızlığın bazı halleri gasptan daha fazla hale geldi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin önemli bir kısmı uyuşturucu , hırsızlık, adam öldürme , terör suçları, tabi terör son dönemlerde FETÖ 'den oldu. Cinsel istismar suçları ve mükerrir suçlarından oluşuyor.

Bunlar 4'te 3 yatıyor. Yani 100 gün ceza aldıysa 75 gün hapiste kalıyor. Diğerleri 3'te 2 yatıyor. 2016 yılından önceki suçlarda 2 'te 1 oldu. Denetimli serbestliği de 2 yıla çıkardık. Yani o tarihten önce 4 yılceza alanlar hiç cezaevine girmiyor gibi bir şey. Bugün normalde 18 ay ceza alanlar hiç hapse girmiyor. 2016 yılından öncesinde girmiyor.

Biz diyoruz ki infaz kanununu çok sadeleştirelim. A suç B suç diye. Bir suç ağırsa cezası ağır. Yani iki defa ağır.

Mesela Almanya 'da uyuşturucu 1 yıldan 20 yıla kadar. Bizde 10 yıldan 20 yıla kadar. 

Belirli suçlarda bu cezanın ve infazın yüksekliği içerde kalma süresini arttırıyor. Bunun yüzünden gireen çıkmıyor.

Aynı zamanda biz istinaf mahkemelerini getirdik. 5 yıldan az alanlar istinafta kesinleşiyor Yargıtay 'a gitmiyor. İstinafta hızlı kesinleşiyor. Böyle olunca cezaevlerindeki tutuklu sayısı arttı.

Cezaevlerinin amacı kişiyi ıslah etmek. 2 mağdurların hakkını menfaatini korumak. Bizim cezamız bu amaca hizmet ediyorsa demekki doğru yapıyoruz. Eğer etmiyorsa demekki yanlış yapıyoruz. 

İspanya ve İtalya 'da uyuşturucu için köyler belirlemişler. Onları oralarda ıslah ediyorlar. 

Çok acı olaylar var. Bazı aileler çocuğu hapse girsin istiyor. 

Bir çocuk annesini arıyor. Annesine diyor ki bana cezaevine gelirken uyuşturucu getir diyor. 

Anne yüreği dayanamıyor. nereden buluyorsa buluyor uyuşturucu, cezaevine getiriyor. Telefonlar dinlendiği için anneyi de yakalıyorlar uyuşturucu ile ve anne de 9 yıl ceza alıyor. 

Yargının işini arttırmayacak, geçmişi çok ele almadan sonuca gidecek bir düzenleme yapılmalı. 

NE ZAMAN MECLİSE GELECEK?

AK Parti çok gelişmiş kadrosu olan bir parti. Her konuda çalışmalar yapıldı yapılıyor. Tabi bu en son sayın Cumhurbaşkanımızın taktirine bağlı. Sayın Adalet Bakanı Cumhurbaşkanımıza sunacak ve dha sonra düzenleme Meclise gelecek. Ama ne zaman gelir ? Şu gün demem benim açımdan uygun değil. "

Nafaka düzenlemesi de 2. yargı paketi kapsamında ele alınacak. 

Söz konusu açıklama aşağıdaki videonun 1.11.13 'üncü kısmından sonra yapıldı.

Ali Özkaya açıklamasında, infaz yasası ile ilgili net bir tarih vermekten kaçındı.

Af ve Nafaka düzenlemesi bekleyenler bu adreste: Bilgi alış verişi için  TIKLA KATIL

Peki sizce ceza indirimi hangi suçlara gelmeli? Nafaka nasıl değişiklik yapılmalı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.