AK Parti Neden Mahkumlara Af Tasarısına Temkinli Yaklaşıyor?

Mahkumlara af ile ilgili MHP tarafından hazırlanan teklif AK Parti tarafından mercek altına alındı. AK PaRti'nin af teklifine temkinli yaklaşmasının ise birkaç nedeni var.

AK Parti Neden Mahkumlara Af Tasarısına Temkinli Yaklaşıyor?

MHP tarafından hazırlanan af tasarısında, bazı suçlara 5 yıla kadar indirim yapılması talep edildi. Af tasarısı TBMM'ye gönderildi ve yasama yılının başlaması beklenmeye başlandı. Bu süreçte tavrı en çok merak edilen parti AK Parti. Cumhur İttifakı 'nda :MHP ile birlikte olan AK Parti 'nin af teklifine destek verip vermeyeceği büyük merak konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, devlete karşı işlenen suçlara af getirilebileceğini söylemişti.

Bu gelişmelerin ardından teklifin TBMM'ye gitmesi ile birlikte AK Parti 'de af mesaisi başladı. Af teklifini mercek altına alan AK Parti, bazı suçlara getirilecek olan indirimler,n kamuda infiale yol açabileceği endişesi içinde. -Bu endişeler arasında 300 işçinin feci şekilde can verdiği Soma Maden Faciası, Aylan bebeğin kıyıya vurmuş cansız bedeninin faili göçmen kaçakçıları var. 

173 SUÇA İNDİRİM GELECEK

Söz konusu tasarıda 5 yıla kadar ceza indirimi gelecek suçlar şu şekilde;

"Taksirle ölüme sebebiyet verme, zimmet, irtikap, trafik suçları, çevreyi kirletme, vatandaşa zehirli, içinde at, domuz eti v.s bulunan gıdaları satma, kumar, müstehcenlik, intihara yönlendirme, adam kaçırma, düşünce ve kanaat özgürlüğünün kullanılmasını engelleme, iftira, suç uydurma, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten yaralama, insan üzerinde deney, organ veya doku ticareti, ayrımcılık, kişilerin huzur ve sükünunu bozma, hırsızlık, gasp, mala zarar verme, ibadethane ve mezarlara zarar verme, hakkı olmayan yere tecavüz, dolandırıcılık, radyasyon yayma."

SOMA, AYLAN BEBEK

AK Parti, kamuoyunun yakından takip ettiği bazı davalarda ceza alanların da aftan yararlanması nedeniyle düzenlemeden endişe duyuyor. Suçların kamu vicdanını sızlatacağını ve onarılmaz yaralar açabileceğini düşüyor. Bunlar arasında 300'ün üstünde insanın yaşamını yitirdiği Soma maden kazası, Aylan bebek gibi birçok insanın Ege ve Akdeniz'in soğuk sularında ölümüne neden olan göçmen kaçakçıları, gerekli önlemleri almadığı için öğrenci yurtlarında yaşanan yangın gibi felaketlerin sorumlularını yer alıyor.

ÇOCUK GELİNLER

Kamuoyunda son yıllarda en çok tartışılan, devletin kampanya üstüne kampanya yaparak önlemeye çalıştığı çocuk gelinler de af kapsamına girecek. Çocukları evlenmeye zorlayan birçok kişi cezaevinden çıkabilecek.

Bu durumlar, AK Parti 'nin af teklifine temkinli yaklaşmasının nedenleri.

Kamubulteni.com | Ankara
Kaynak: Sabah