Tarihi Keşif: Eskişehir'de 4500 Yıllık Ağrı Kesici Bulundu

Eskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba höyüğünde yapılan kazı çalışmalarında 4500 yıl önceye ait içerisinde ağrı kesici ilaç saklandığı tespit edilen kamplar bulundu.

Tarihi Keşif: Eskişehir'de 4500 Yıllık Ağrı Kesici Bulundu

Konuyla alakalı açıklama yapan Uzmanlar ise çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren bulgulara ulaştıklarını söyledi.


Eskişehir Seyitgazi ilçesi Yenikent Mahallesi'nde ilk Tunç çağına yöneldik yürütülmekte olan küllüoba kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izin vermesi ile 1996 senesinde başlamıştı. Geçen zaman dilimi içerisinde kazı aralığında ilk Tunç çağının kültürel özelliklerini gözler önüne seren pek çok bulunduğu ortaya çıkarken, diğer taraftan 5000 yıl öncesine ait Anadolu'da ilk şehirleşmeyi gösteren kanıtlar da ortaya çıktı.


Diğer taraftan kazılarda Radyo karbon verilerinin milattan önce 3200 tarihine kadar dayandığını açıklanan yüzün üzerinde mezar ile çok sayıda gömü tespit edildi.


4500 Yıllık Ağrı Kesici Kalıntısı

2022 senesi içerisinde de devam edilen kazı çalışmalarında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öncülüğünde, Hacettepe Üniversitesi antropoloji bölümü, Batman ve Konya Selçuk üniversiteleri öğretim üyeleri ile öğrencilerinden oluşturulan 30 kişilik uzman bir ekip yer alıyor. Arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan kaplar ise ayrıntılı bir şekilde analiz edilmek amacıyla muhafaza altına alındı. Kapların birinde 4500 yıl önce ağrı kesici olarak kullanılmış ilaç kalıntısına rastlandı.