Definecilerin Mahvettiği Dipsiz Göl'ün Son Hali

Son dakika haberi: Definecilerin aylar önce define aramak için suyunu boşaltıp iş makineleri ile kazdığı Dipsiz Göl'ün son hali yürekleri burktu.

Definecilerin Mahvettiği Dipsiz Göl'ün Son Hali

Dipsiz Göl'ün son hali içler acısı.

Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası'nda bulunan ve güzelliği ile adeta büyüleyen Dipsiz Göl, geçtiğimiz yıl definecilerin talanına uğradı. Dibinde hazine olduğunu iddia eden Defineciler, izin alarak göldeki suyu boşalttı ve gölündibini kazarak define aramaya başladı. Ancak definecilerin bu hareketi başarısızlıkla sonuçlandı ve gölde define olmadığı ortaya çıktı. 

2140 metre yükseklikte olan ve manzarası , güzelliği ile adeta büyüleyen gölün mahvedilmesinin ardından bölgede yoğun yağışlar başladı. Başlayan yağışlar sonrası göl dolmaya başladı. 

12 BİN YILLIK GÖLÜ 1 GÜNDE MAHVETTİLER

Dipsiz Göl'ün Buzul Çağı 'ndan kalma olduğu ve 12 bin yıldır orada olduğu biliniyordu. Ancak definecilerin suyu boşaltıp gölün dibini kazması sonrası bölge yıkıntı oldu. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz, define kazısıyla boşaltılan Dipsiz Göl'ün yaşı itibarıyla ekolojik anlamda çok önemli bir göl olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Kapalı ve teması olmayan özel bir göldü. Bilim insanları orayı ciddi bir şekilde inceleyemeden kayboldu. Bir tahribat yedi ve bu saatten sonra gölün ekolojik sisteminden daha çok peyzaj güzelliğiyle oradaki halkın gözündeki değerini korumak gerekiyor. Gümüşhane Valiliği şu anda bunu yapmaya çalışıyor"

VALİLİK PEYZAJ ÇALIŞMASI YAPIYOR

Peyzaj çalışmalarının devam  ettiğini belirten  Erüz, "Gölün su tutması ve su sızdırmaz hale getirmek için killi toprak kullanıldı. İnsanlar girmesin diye gölün etrafı tel örgüyle çevrildi. Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var. Yeni bir oluşum olduğu için su tutmama riski var. Çünkü kil henüz daha oturup zemindeki gözenekleri kapatmadığından sızdırma oluyor. Bu nedenle de yakın çevreden su desteği vermek suretiyle gölün devamlılığı sağlanmaya çalışılıyor. Göl doğal su tutmaya başladığında kendi sistemini oluşturacak. Şu anda bir desteğe ihtiyacı var, eğer destek olmazsa kuruma riski var" diye konuştu

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA