Ali Babacan'dan Kripto Para Açıklaması: Bitcoin Faciası Yaşıyoruz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Thodex ile başlayıp Vebitcoin ile daha da büyüyen kripto para krizine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ali Babacan'dan Kripto Para Açıklaması: Bitcoin Faciası Yaşıyoruz

1999-2001 dönemindeki bankaların battığı dönemi hatırlatan Babacan,"Banker krizinde hükûmet zayıftı, yolsuzluk büyüktü, arka plan ilişkileri vardı. 1999-2001’de 20 bankanın battığı dönemde de devlet zayıflamıştı. Arka plan ilişkiler vardı. Bitcoin faciası yaşıyoruz. Aynı. Devlet zayıflıyorsa, devletin düzenleme ve denetleme kapasitesi zayıflıyorsa, yanlış yapanlarla devlet yetkilileri arka plandan ilişkileri yürütüyorsa bu vatandaşımıza büyük maliyet olarak dönüyor. Devletin denetleme ve düzenleme görevini yapması lazım." ifadelerini kullandı.

Kripto Parayla İlgili Yeni Rehber! Yapmayan Yandı: 4 Milyon Liraya Kadar Para Cezası, 3 Yıla Kadar Hapis...

MASAK, kripto para piyasasına yönelik rehber hazırladı. İlgili rehberde şirketlerin sorumlulukları ve sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde verilecek cezalar yer aldı.

Kripto para dünyasını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. MASAK, kripto varlık rehberi hazırlayarak kripto para borsalarını bilgilendirdi. İlgili rehberde müşteriyi bilgilendirme zorunluluğu, şüpheli işlemlerin en geç 10 gün içerisinde MASAK'a bildirilmesi gibi kurallar yer alıyor. Thodex krizinin ardından patlak veren Vebitcoin skandalıyla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası harekete geçerek yeni düzenleme yayımlandı. MASAK da kripto para dünyasına ilişkin harekete geçti. MASAK tarafından hazırlanan yeni rehberde , firmaların müşterilere ve devlete karşı yükümlülükleri hatırlatıldı. 

Mali Suçları Araştırma Kurumunca hazırlanan rehberde, kripto para platformları şüpheli işlemleri en geç 10 iş günü içerisinde MASAK'a bildirecek. Şüpheli işlemlerde tutar gözetmeksizin ve 75 bin tl tutarı aşan her işlemde bilgilendirme yapılacak. Rehberde şirketlere yönelik yatırımlarla ilgili de bilgi verildi. Yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında 4 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak, bilgi vermeyle ibraz hükümlülüklerinin ihlali halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar para cezası da verilebilecek.