İYİ Partili Halil İbrahim Oral: Van – Ahlat – Tatvan arasında insan kaçakçılığı ve sığınmacı dramı yaşanıyor!

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve 21. dönem Bitlis Milletvekili İbrahim Halil Oral, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen İçişleri Bakanlığı bütçesinde Van ve Bitlis bölgesinde yaşanan sığınmacı sorunlarını dile getirdi. 

İYİ Partili Halil İbrahim Oral: Van – Ahlat – Tatvan arasında insan kaçakçılığı ve sığınmacı dramı yaşanıyor!

İYİ Partili Oral insan kaçakçılarının Afganistan’dan gelen sığınmacıları 750 ila 1000 dolarlık kişi başı ücretlerle Büyükşehirlere taşıdığını, sığınmacıların 60-70 kilometrelik yolları yürüyerek kat ettiğini açıkladı. Elinde belge ve görüntüler olduğunu ifade ederek bunları sosyal medya hesaplarından paylaştı. 

İYİ Partili Oral’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmanın satır başladı ise şöyle: 

Van Gölü’nden Ahlat’a gelen göçmenler Tatvan’a 60 kilometrelik yoldan yürüyerek gidiyor

“Göç idaresiyle alakalı memleketim Ahlat ve çevresinde yaşanan bir insanlık dramını ve sosyal sıkıntıyı dile getirmek istiyorum. Göç İdaresi verilerine göre ülkemize gelen düzensiz göçmenlerin büyük bir kısmı Afganistan’dan gelmektedir. 

Afganistan’dan gelen göçmenler İran üzerinden ülkemize gelmekte ve Van sınır kapısından yasal ya da kaçak yollarla ülkemize giriş yapmaktadırlar. Bu insanlar Van-Gevaş’tan, Van Gölü üzerinden insan kaçakçılarının organizasyonuyla Ahlat ya da Adilcevaz’a gelmektedirler. 

Buradan ise Tatvan’a yürüyerek geçmektedirler. Bu yol yaklaşık 60 kilometrelik bir yürüyüşü ortaya çıkarmaktadır. Tatvan’a gelen göçmenler burada otogarda yine insan kaçakçılarının organizasyonuyla otobüslere bindirilmekte ve büyükşehirlere doğru yola çıkarılmaktadırlar. 

Kişi başı 750 – 1000 Dolarlık insan kaçakçılığı faciası

Bölgeden alınan bilgilere göre 750 ila 1000 Amerikan Doları arasında meblağlarla kişi başı ücret alan insan kaçakçıları bu göçmenleri büyükşehirlere yerleştirmektedirler. Özellikle Tatvan’a yürüyen sığınmacıların durumu içler acısıdır. Bununla alakalı elimde fotoğraf ve videolar mevcuttur istenirse bunları sizlere iletebilirim. 

Van Gölü üzerinde alabora olan göçmen kaçakçılarının durumu ve oralarda ölen insanların yaşadıkları hepimizce malumdur. Bu hadisede insan kaçakçılığı vardır. Büyükşehirlere otobüs yolculuğuyla bu göçmenler ulaşabiliyorsa yol kontrollerinde ihmal veya görevi kötüye kullanma durumları da mevcuttur. 

Tatvan otogarında göçmenler sokaklarda yatıyor

Tatvan’da ise otogar çevresinde günlerce sokakta yatan göçmenler bulunmaktadır.Ayrıca bölgede şu ana kadar ciddi bir şekilde gerçekleşmese de asayiş sorunlarının olmasından tedirginlik duyan da bir kesim bulunmaktadır. Bu insanların koronavirüs taşıyıp taşımadıkları da ayrı bir tartışma meselesidir. 

Göçmenlere yardımcı olmak isteyen gıda ve su temin etmek isteyen hemşehrilerimize kolluk kuvvetlerinin müdahale ettiklerini de ifade etmektedirler. Bu hususun çözümü ve geniş kapsamlı bir operasyon yapılmasını talep ediyoruz.

İYİ Partili Oral AK Parti iktidarının Suriyeli sığınmacılar politikasını da eleştirdi. 

Suriyelilerin ülkelerinde dönmesinde sorumlu AK Parti iktidarıdır

“Göç İdaresinin özellikle Suriyeliler meselesinde sınıfta kaldığı aşikardır. Bu tabi ki, sadece bir genel müdürlüğün meselesi değil AK Parti hükümetinin genel politikasından kaynaklıdır. 

Suriye’den gelen mazlum ve mağdurların korunması Türk milletinin tarihinden, kültüründen gelen bir özelliğidir. Ancak ülkemizin demografik düzeninin korunması, kaynaklarının bu toprakların öz evlatları için harcanması ile bu mağdur ve mazlumların sağ salim ülkelerine dönmesinde de sorumluluk bu iktidarındır. Görüyoruz ki özellikle gündemin koronavirüse dönmesi sebebiyle Suriyelilerin ülkemizdeki durumuyla alakalı ne dış politika bağlamında ne de göç idaresi noktasında bir gelişme yoktur.

Açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum: Sayın bakan da iktidar da Suriyeli mazlumların geriye dönmesi için ne gerekiyorsa yapmalıdır.”