İşte Sayıştay'ın İSKİ Raporu: Yılda 1 KM Yol Yapan Araç 42794 Litre Akaryakıt Almış

Sayıştay 'ın İSKİ raporu gündeme bomba gibi düştü. Sayıştay resmi sayfasında yayımlanan raporda bir aracın yılda sadece 1 km yol yaptığı ve 1 km yol için 42 bin 794 lt akaryakıt aldığı bildirildi.

İşte Sayıştay'ın İSKİ Raporu: Yılda 1 KM Yol Yapan Araç 42794 Litre Akaryakıt Almış

Sayıştay raporu şok etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 'nun verdiği talimat doğrultusunda 'ihtiyaç fazlası' denen araçlar Yenikapı'da sergilenirken, Sayıştay 'ın İSKİ araçları ile ilgili raporu ortaya çıktı.

Sözcü 'den Erdoğan Süzer 'in kaleme aldığı yazısında, İSKİ'nin hesaplarının Sayıştay tarafından incelendiği , İSKİ'ye ait bir aracın, sadece 1 kilometre yol yaptığı , ancak o araca  yılda 42 bin 794 litre motorin tüketmiş gibi gösterildiğini ortaya çıktı.

Araçların kullanılıp kullanılmadığını denetleyecek bir mekanizma olmadığını aktaran Sayıştay, İSKİ kayıtlarında bulunmayan araçlara da yakıt temin edildiğini belirledi.

100 KM 'DE 20-63 LİTRE ARASINDA YAKAN ARAÇLAR

Sayıştay'ın tespitine göre, bir araç 100 kilometrede ortalama 4-5 litre motorin tüketirken, İSKİ'nin araçları 100 kilometre başına 20-63 litre yaktı.

En son geçen yıl yayımlanan 2017 yılı İSKİ denetim raporuna göre, takip sistemi kurulmadığı için Sayıştay, yıl boyunca binlerce kilometre yol kat eden İSKİ'ye ait araçların İSKİ'nin resmi işlerinde mi yoksa başka kurum ya da kişiler için mi kullanıldığına ilişkin denetimi yapamadı.

Ancak Sayıştay, birçok binek ve hafif ticari aracın her 100 km'de 20 ile 63 litre motorin tükettiğini tespit etti.

İşte Sayıştay raporundaki o tablo

Tablo ile ilgili açıklama ise şu şekilde;

"Yukarıdaki tabloda Kurum’a ait verilerde birçok binek ve hafif ticari aracın 100 km’de 20 litre motorinden fazla tüketime sahip olduğu görülmektedir. Yine tabloda görüleceği üzere aynı marka ve model olan araçların da tüketimleri arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Araçların üreticileri tarafından belirtilen ortalama tüketim değerlerinin 100 kilometrede 4-5 litre olduğu düşünüldüğünde, tabloda bulunan tüketimlerin sebebinin araştırılması gerektiği açıktır. Zira yakıt alımları doğru kabul edilse araç kilometre bilgilerinde, araç kilometre bilgileri doğru kabul edilse yakıt alım tutarlarında bir hata olduğu açıktır. Bu ise aracın görev, kilometre, yakıt denetimlerini engellemektedir."

Sayıştay 'ın İSKİ raporunun tam metni için TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA