İstanbul Valiliği'nden Yılbaşı Öncesi Son Uyarılar

İstanbul Valiliği, Koronavirüs gölgesinde girilecek yeni yıl öncesi denetimleri sıkılaştırıyor.

İstanbul Valiliği'nden Yılbaşı Öncesi Son Uyarılar

Valilik açıklamasında, yılbaşı öncesi vatandaşların yoğun bulunabileceği noktaların tamamında kolluk kuvvetlerinin görevlendirileceği, saat 21.00 itibariyle başlayacak sokağa çıkma kısıtlamasının ardından da denetimlerin sıkı şekilde sürdürüleceği vurgulanırken, yeni yılda vatandaşların hizmetinde 24 bin 298 polis, 4 bin 871 jandarma, 4 bin 918 bekçi, 160 sahil güvenlik personelinin olacağı kaydedildi. İstanbul Valiliği, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde tüm ekipleri kontrol ve koordine edecek. 

İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLAMASINDA ŞU İFADELER GÖRÜLDÜ:

İlimizde yılbaşı günü ve gecesinde kamu düzeni, güven ve asayişin sürdürülmesi ile içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde vatandaşlarımızın genel sağlığının korunması hususunda tedbirlerin alınması için güvenlik güçlerimiz ve yerel yönetimlerimizle birlikte hazırlıklarımızı tamamladık.

Bu çerçevede 31 Aralık 2020 Perşembe günü saat 21.00'den başlayarak 04 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek sokağa çıkma kısıtlamasında hafta sonları (Cumartesi ve Pazar günleri) uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına dair 30.11.2020 tarihli ve 20076 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesinde belirlenen usul ve esasların, 1 Ocak Cuma, 2 Ocak Cumartesi ve 3 Ocak Pazar günleri içinde geçerli olmasını içeren 15.12.2020 tarihli ve 20856 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile Otel ve konaklama tesislerinin yılbaşı programlarına yönelik uymaları gereken kuralları belirten 21.12.2020 tarihli ve 21153 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgeleri doğrultusunda talimat verilmişti.

Bu kapsamda, ilimizde vatandaşlarımızın sokağa çıkma kısıtlaması olduğu yılbaşı günü, gecesi ve sonrasını huzur ve güven ortamı içinde geçirmeleri ve mağdur olmadan ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayabilmeleri için Valiliğimizce aşağıdaki ek tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

1) 31 Aralık Perşembe ile 4 Ocak Pazartesi günleri arasında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması süresince Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlere titizlikle uyulacak, Bakanlığımız Genelgeleri doğrultusunda vatandaşlarımızın ve ilimizde bulunan turistlerin huzur ve güvenliğinin sağlanması amacıyla gerekli tüm tedbirler alınacaktır.

2) Yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunabileceği AVM'ler, pazar yerleri, marketler ve umuma açık mahallerde denetim ve güvenlik tedbirleri arttırılacaktır.

3) Özellikle kısıtlama öncesi ve bitiminde yoğunluk yaşanabilecek havaalanı, otobüs/minibüs terminali, tren garı/istasyonu, iskeleler vb. yerlerde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak olup, devriye uygulamaları arttırılacaktır.

4) Yeni yıla girileceği esnada vatandaşların toplanarak kutlama yapabileceği mekan/alanlarda tedbirler arttırılarak uygulanacaktır.

5) İl Sağlık Müdürlüğünce sağlık kurumlarında yeteri kadar personel görevlendirilerek acil servis hizmetleri de dâhil olmak üzere eksiksiz sağlık hizmeti verilmesi sağlanacaktır.

6) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca (İtfaiye Daire Başkanlığı) yangın ve benzeri tehlikelere karşı her türlü hazırlık yapılacak ve teyakkuz halinde bulunulacaktır.

7) Belediye, Emniyet ve Jandarma personelince görevlerin aksamaması için en üst seviyede her türlü ek tedbirlerin alınarak, nöbet hizmetleri aksatılmadan yürütülecektir.

8) Covid-19 kapsamında trafik, zabıta ve vergi denetim elemanları ekipler halinde denetim ve kontrollerini etkin bir şekilde gerçekleştirecektir.

9) Telefon arızaları ile elektrik, su, doğalgaz kesinti ve arızalarına karşı ilgili kurumlarca gerekli önlemler alınacaktır.

10) Vatandaşlarımızın acil durumlarda başvurabilecekleri birimlerin telefon numaraları Valiliğimize bildirilecek, ayrıca kurumunuzca kamuoyuna duyurulması sağlanacaktır.

Yılbaşı tedbirleri kapsamında ilimizde 24.298 polis, 4.871 jandarma, 4.918 bekçi ve 160 sahil güvenlik personelinden oluşan güvenlik gücümüz, AFAD, AKOM, zabıta, çevre sağlığı ve il sağlık kuruluşlarımız, kara, deniz, raylı sistemler ve havayolu ulaşımında görevli kurumlarımızın bütün ekipleri, Valiliğimiz koordinasyonuyla görev başında olacaktır.

Tüm ekiplerimiz koordinasyon içerisinde kontrol ve denetimlere aralıksız devam etmektedir.

Acil hallerde vatandaşlarımız; 110 itfaiye, 112 Sağlık, 153 İBB Beyaz Masa, 155 Polis, 156 Jandarma, 158 Sahil Güvenlik, 159 Karayolları, 186 Elektrik Arıza İhbar Hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme, yardım ve kolaylıklar sağlanacaktır.

Alınan tedbirler; Valiliğimiz Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezimizde (GAMER) takip ve koordine edilecektir.

Yeni yılın; ülkemize, İstanbul’umuza ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.