İstanbul'da 65 Yaş Üstü Vatandaşlara Sokağa Çıkma Kısıtlaması Geldi

İstanbul'da saat 10.00 -16.00 saatleri dışında 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

İstanbul'da 65 Yaş Üstü Vatandaşlara Sokağa Çıkma Kısıtlaması Geldi

Ankara Valiliği'nin 65 yaş üstü için aldığı kararın ardından İstanbul'da da 10.00 - 16.00 saatlerinin dışında sokağa çıkma çıkma kısıtlaması getirildi.

Koronavirüsün Türkiye'deki merkezi konumundaki İstanbul'da 10.00 ile 16.00 saatleri arasında 65 yaş üzerine uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasından Kamu personeli ve çalıştıklarını belgeleyebilenler kısıtlamadan muaf tutuldu.

VALİLİK RESMİ AÇIKLAMASI:

İstanbul Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 10.11.2020 Salı günü saat: 19:00’da yaptığı toplantıda;

Koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, İçişleri Bakanlığı genelgeleri doğrultusunda hayatın her alanında uyulması gereken kurallar ve önlemler alınmakta ve uygulanmaktadır.

Ülkemizde devam eden kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının uygulanmasının yanı sıra, hastalığın bulaşma riski, salgının seyri ve olası risklerin azaltılması amacıyla;

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan 10.06.2020 tarih ve 56 sayılı kararda “65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10:00­20:00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine” karar verilmişti.

Kurul tarafından salgınla mücadele kapsamında bu husus tekrar değerlendirilerek; “65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10:00­16:00 saatleri arasında, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarıya çıkabileceklerine, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın bu saatler dışında sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına” karar verilmiştir.

Günün 10:00-16:00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızdan;

  • Kamu görevinin niteliği, mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin

sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, seçimle

iş başına gelmiş kamu görevlileri, sosyal hizmet kuruluşlarının personeli vb. olmak üzere kamu görevlileri,

  • İşletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda veya birlik kimliği vb. belgelerden biriyle belgeleyenler ile meslek odaları başkanlarının muaf tutulmasına,
  • Kararın İstanbul genelinde 12.11.2020 Perşembe gününden itibaren uygulanmaya başlanmasına,

İlgili kurumlarca kararın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına, tedbirlere aykırı hareket edenlere Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 10.11.2020 Saat: 22.00