İçişleri Bakanlığı'ndan 'Suriyeli' Açıklaması: Suç İşleyenlerin Yasal Kalış Hakları Sonlanıyor

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Türkiye'de geçici statüde kalan Suriyelileirn önemli konularda suç işleyenlerinin haklarının sonlandırıldığını ülkelerine gönderildiklerini söyledi.

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Suriyeli' Açıklaması: Suç İşleyenlerin Yasal Kalış Hakları Sonlanıyor

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Suriyeli' Açıklaması: Suç İşleyenlerin Yasal Kalış Hakları Sonlanıyor
 

2011 yılından itibaren suriyelilerin Türkiye'ye kabul edildiğini söyleyen Çataklı, öncelikli konunun suriyelilerin ülkelerine dönüşünün sağlanması olduğunu bu amaçla iki operasyon gerçekleştirildiğini ve güvenli bölgeler oluşturularak suriyelilerin buralara gönderildiğini söyledi.

Çataklı,"Elbette ülkemizde bulunan Suriyeli misafirlerimizle ilgili ana hedefimiz ülkelerine dönmelerini sağlamak. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlığımızın ve ilgili kurumların yoğun gayretleri var. Bu amaçla iki operasyon yaptık. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarını gerçekleştirdik. Güvenliği sağlanmış bu bölgeye 335 bin Suriyelinin dönüşü gerçekleştirildi. Ülkemizin temel hedefi, orada istikrarın sağlanması ve bu insanların yurtlarına, evlerine dönmesinin temini. Ancak kimseyi zorla gönderme şansımız da yok. Zaten bizim dışımızda da ne Avrupa ülkelerinden ne Suriye'nin komşusu olup Suriyelilerin sığındığı ülkelerden kimsenin zorla Suriye'ye gönderildiği de yok." dedi.  Türkiye'de suça karışan suriyelilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Bakan Yardımcısı Çataklı, "Kimsenin bir defa ülkemizde suç işleme özgürlüğü yok. Bu Suriyeliler için de geçerli vatandaşımız için de geçerli. Suriyelilerin de diğer yabancıların da işlediği suçlarla ilgili olarak hem adli mercilerimizde işlemler sürüyor hem de idari işlemler gerçekleştiriliyor. Özellikle önemli konularda suç işleyen Suriyelilerin Türkiye'de yasal kalış hakkı yani geçici koruma statüleri iptal edilmek suretiyle yasal kalış hakları sonlandırılıyor. Ülkelerine dönmeleri sağlanıyor" şeklinde konuştu.

Vatandaşın tepkilerine neden olan tabelalara ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulunan Çataklı, "İstanbul'un tamamında bu Arapça tabelaların kısa süre içinde Türkçeye çevrilmesini sağlayacağız" dedi.