Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan bir Müjde Vermek İstiyorum" Diyerek Duyurdu

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında Kanal İstanbul projesine ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan bir Müjde Vermek İstiyorum" Diyerek Duyurdu

Erdoğan , Kanal İstanbul projesiyle ilgili hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını vurgulayarak şunları söyledi:

Söz eserlerden açıldı buradan milletime müjde vermek istiyorum. Ülkemizin en büyük, en stratejik altyapı projesi olan Kanal İstanbul ile ilgili hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Projenin ÇED raporu, 56 kurum ve kuruluşun 200'den fazla bilim insanımızın ve vatandaşlarımızın katkılarıyla tamamlandı. Kanalın iki yakasında kurulacak toplam 500 bin nüfuslu şehir, aynı zamanda İstanbul'un depreme hazırlık sürecini hızlandıracak.

Bu proje, Metro, Otoyol, Havalimanıyla bütünlük arz edecektir. Dünya ticaretinin %90'nın deniz yoluyla gerçekleştirilmesi, kanal istanbul projesinin önemini artırıyor. Karadeniz'deki tüm ülkeler yeni limanlar yapıyor. Boğazlardaki gemi trafiğinin gelecekte azalması bir yana artacağına işaret ediyor. Hale bak tehdit ediyorlar, kim ki bu kanal istanbul projesine girerse, müteaahitlerin elinden ödemeleri alırız diye tedhit ediyorlar. Böyle bir şey olabilir mi, bu nasıl bir zihniyettir, bu nasıl bir çürümüşlüktür.

İstanbul boğazından 1930'lu yıllarda 3 bin gemi geçerken bugün bu rakam 40 binin üzerindedir. Panama kanalından 13 bin, Süveyş kanalından her yıl 17 bin gemi geçişi yaşanıyor. Diğer kanallardan elde edilen geliri telaffuz bile etmiyorum. Şartları zorlayarak boğazlardaki gemi trafiğini yürütüyoruz. 45. kilometre, 21 metre derinliğe, 275 taban genişliğine, en dar yerinde 365 metre su yüzeyine sahip Kanal İstanbul bölge için yeni bir nefes borusu olacaktır. İsteseniz de İstemeseniz de Kanal İstanbul'a başlıyoruz.

ERDOĞAN'IN KONUŞMALARINDAN SATIR BAŞLARI: https://www.kamubulteni.com/ak-parti/cumhurbaskani-erdogan-ak-parti-tbmm-grup-toplantisinda-konusuyor-h37453.html