Ayasofya Kararı Açıklanıyor (Cami Olacak mı)

Danıştay'ın Ayasofya için kararı açıklanıyor. Bugün aktarılan bilgiye göre Reuters'e konuşan bir AK Partili isim, kararın Cuma günü açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Ayasofya Kararı Açıklanıyor (Cami Olacak mı)

Aysofya kararı açıklanıyor.

86 yıldır müze olan Ayasofya hakkında karar Danıştay tarafından verildi. Geçtiğimiz hafta verilen karar, yasaya göre 15 gün içinde açıklanacaktı. İsmi verilmeyen bir AK Partili yetkili ise Ayasofya kararının Cuma günü açıklanacağını söyledi. 

Bu açıklama sonrası tüm gözler, Cuma günü Danıştaya çevrildi.

OY BİRLİĞİ İLE KARAR ALINDI

Geçtiğimiz hafta söz konusu durum ile ilgili Danıştay toplantısını yaptı ve bir karara vardı. Sonuç ile ilgili yapılan ilk açıklamada oy birliği ile kararın alındığı ve 15 günlük süreç içinde açıklanacağına yer verildi. 

REUTERS AKTARDI

İngiliz Haber Ajansı Reuters 'e konuşan ve adını vermeyen bir AK Partili yetkili, Danıştay 'ın kararı ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ayasofya’nın müze olmasını düzenleyen 1934 sayılı kararın iptali için açılan davada Danıştay’ın kararı henüz resmi olarak oluşmadı ve gelmedi. Kararın büyük ihtimalle cuma günü çıkması bekleniyor. Bu yönde bir bilgi var. Kararın iptal yönünde olmasını bekliyoruz."

"İPTAL OLMASINI BEKLİYORUZ"

Bir başka üst düzey bir yetkili ise konu ile ilgili şu açıklamada bulundu:

“Danıştay’ın henüz iptal kararı gelmedi. Kararın iptal olmasını bekliyoruz. Cuma günü kararın çıkmasını bekliyoruz, resmi tebligat kısa süre sonra da ulaşır. Şu anda gördüğümüz resmi bir karar yok. Cuma çıkacağı yönünde bilgimiz var ama olmasa da birkaç gün sonra gelecektir.”

KARAR AÇIKLANIYOR

Reuters 'in aktardığı bilgiye göre kararın yarın açıklanması bekleniyor. 

TAPUSU

Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı, Osmanlı Arşivleri Uzmanı Prof. Dr.Mustafa Budak,“Çok açık bir belge var. Üzerinde Fatih Sultan Mehmet’in adının yer alması, bu mülkün onun adına kurulan vakfa ait olduğunun kanıtıdır. Bu mülkün Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğunu gösterir. Ayasofya’nın bu vakfa ait olduğu tarihçilerce biliniyordu. Şimdi belgesi bulundu. Bu tapunun bulunması ve üzerinde de  adının yazması, tarihçilerin tespitini
de doğruladı.

Bu belge, Cankurtaran Mahallesi’nden kadastro geçirilmesinden sonra yapılan kayıttır. Ayasofya’nın ilk kaydı bu değildir. Asılkayıt, vakfiyede yazılır. Ve o belgenin de Vakıflar GenelMüdürlüğü arşivinde bulunması gerekir. Genel Müdürün bu kaydı bulması gerekir. Bu, aslında ilk mülkiyet kaydı değil, kadastro geçtikten sonraki kaydıdır.Cami ve saraylar şahıs  üzerine kaydedilemez. Bu tapu değil, kadastro kaydıdır. Vakfıyeyi yayınlasınlar.”