Ayasofya Camii Sonrası Bir Eser Daha İbadete Açılıyor

Ayasofya'nın Camii'ye dönüştürülüp ibadete açılmasının ardından bir karar daha verildi ve İstanbul Fatüh'te bulunan Bizans döneminden kalan Kariye Camii 'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılması yönünde karar alındı.

Ayasofya Camii Sonrası Bir Eser Daha İbadete Açılıyor

Ayasofya'dan sonra bir müze daha ibadete açılacak.

İstanbul 'un Fatih İlçesi'nde Bizans döneminden kalan Kariye Camii 'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılması yönünde karar alındı.

Resmi Gazete 'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı imzalı karara göre Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanımına yönelik 1945 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararının Danıştay tarafından iptal edildiği, kararın iptal edilmesi sonrası Kariye Camii 'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği bildirildi. 

6 'NCI KİLİSE OLARAK İNŞA EDİLDİ

Fatih'te bulunan bu eser, 6 'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edildi. İstanbul 'un Fethi 'nin ardından 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak anılmaya başladı.

1945 SENESİNDE MÜZE OLDU

Camii'ye dönüştürülen bu eserle ilgili, 29 Ağustos 1945 senesinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararda "Milli Eğitim Bakanlığı'nca müze ve müze deposu olarak kullanılacak ilişik listede gösterilen vakıf binaların bakım ve onarım giderleri Devlet bütçesinden ödenmek üzere adı geçen Bakanlığa tahsisi bu Bakanlığın isteği ve Maliye Bakanlığı'nın 5/7/1945 tarihli ve 3121-744-11735 sayılı mütalaası üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 29/8/1945 tarihinde kararlaştırılmıştır"  denildi. 

O dönemki Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile kabine üyelerinin imzasını taşıyan belgelerde, müze ve müze deposuna dönüştürülen cami ve mescitler şu şekilde: