Maymun Virüsünde En Riskli Grup Açıklandı Bu Üç Semptoma Dikkat

Maymun çiçeği virüsü resmen Türkiye’ye geldi. Peki nedir bu maymun çiçeği virüsü, kimler risk gurubunda, ne kadar bulaşıcı.

Maymun Virüsünde En Riskli Grup Açıklandı Bu Üç Semptoma Dikkat

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran 2022 tarihi itibariyle Türkiye’de ilk maymun çiçeği virüsü hastalığının görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, virüse yakalanan hastanın tecrite alındığını duyurdu.

En Riskli Grup Açıklandı

Herkes virüsün ülkemize girme şokunu yaşarken vatandaşların hastalık hakkında araştırmaları artmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yayılmasıyla ilgili endişe yaratan bir uyarı yaptı. Dün yapılan açıklamada hamile kadınlar, bağışıklığı düşük kişiler ve çocukların yüksek risk grubunda olduğu bildirildi.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün katıldığı online bir toplantıda “Virüsün sürekli olarak yayılmasından endişeliyim çünkü bu hastalığın yerleştiğini ve yüksek risk gruplarına yayılabileceğini gösteriyor” dedi.

50’den Fazla Ülkede Görüldü

Afrika’da endemik bir hastalık olan maymun çiçeği virüsü son dönemde dışarıda açıldı ve 50’den fazla ülkede görüldü. Maymun çiçeği vaka sayısı toplamda 4300'ü geçti.

Başka Vakalarda Vardır

Cumhuriyet’e Açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bir vaka varsa, muhtemelen etrafta başka vakalar da vardır. Bu vakanın yurt dışı kaynaklı olup olmadığının açıklanması gerekir. Ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı gibi belirtiler görülebiliyor. Mutlaka bir hekime başvurulmalı" dedi.

Ceyhan açıklamasının devamında " Virüsü geçirenler bu kabarcıkları patlatmaya kalkışmasınlar. Hastaların yarıya yakını homoseksüel erkekler, bu kişilerin özellikle dikkatli olmaları lazım.

Önlenmesi çok kolay bir hastalık değil. Sağlık Bakanlığı'nın bir şema çizmesi lazım. Ancak yine kervanı yolda düzeceğiz belli ki.

Bir aşı üretimi için büyük yatırımlar yapmak kimsenin işine gelmeyecektir ve şu an için bunu kitlesel aşılamaya dönüştürmek mümkün değil" dedi.

Ölümcül Bir Hastalık Mı?

CNN ekranlarına katılan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Klinik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yaptığı açıklamada ‘’Özellikle risk grubunda bağışıklık yetmezliği bulunanlarda ölümcül olabilecek bir hastalığı oluştursa da genç ve erişkin grupta ölümcül olabilecek bir hastalık değil. Bunun bizim ülkemizde şu anda ilk kez görülmüş olması resmi bir açıklama olduğundan dolayı önemli. Ama olasılıkla daha önce giriş çıkışlar oldu. Ama biz bunu tespit edemedik. Bu kadar yakınımıza kadar gelmiş bir hastalığın ülkemizde görülmemesi olasılığı çok düşüktü’’ ifadelerini kullandı.

Ne Yapmalıyız

Ertuğrul açıklamasının devamında, Şimdi bundan sonra ne yapılabilir bu hastalıkların Kovid-19 gibi çok hızlı bulaşan bir hastalık değil. Çok yakın temas gerektiren bir hastalık. Hijyenik kullanım malzemeleriyle bulaşabiliyor. Aynı suçiçeği gibi. Havlu, çarşaf ve yastık kılıfı gibi. Damlacıklar aracılığıyla bulaşabiliyor. Ama damlacıklar, daha büyük damlacıklar olduğundan dolayı Kovid-19’daki gibi basit bir bulaşma değil. Belirli bir süre iletişimde bulunmak gerekiyor. İnsandan insana bulaş olması için. Bu hastalığa karşı bir aşı var. Afrika’da o bölgeye giden sağlık çalışanlarına ve askeri personele yapılan bir aşı var. Toplumsal bir aşı programı bugüne kadar hiç yapılmamış. Bugüne kadar dünyada 4 bin kadar kişide gözlemlendi. Değişik ülkelerde oldu. Aslına bakarsanız bu önemli. Yani hastalık ilk kez kendi bulunduğu habitattan çıkıp başka ülkelere yayılmaya başladı. Aslında Dünya Sağlık Örgütü bunun üstüne basarak söylüyor. Asıl kötü ve risk olan bu. Bu şu anlama geliyor. Bir süre sonra bu hastalığın bulunduğu ortamlar dışında da diğer bölgeler ve kıtalarda da ne yazık ki bu hastalıkla karşı karşıya geleceğiz’’ dedi.

DNA Virüsü

Uzman isim değerlendirmesinin devamında, Sevindirici taraf bu. DNA virüsü bu virüs. Kovid-19’a yol açan Sars Kovid’i RNA virüsüydü. Çoğalma sırasında çok sık mutasyonlara uğruyordu. Bu nedenle yeni varyantlar oluşuyordu. DNA virüsü olduğundan dolayı bu kadar çabuk varyantlar oluşmaz. Bu kadar çabuk değişimler olmaz. Mutasyonların olabilmesi için belirli birikimler gerekir. Bir de DNA virüsleri çoğalırken kendilerini düzeltebilme olanağına sahip virüslerdir. Mutasyonlar olabilir ama daha geç süreçte olur’’ açıklamasında bulundu.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /