Kabine Toplantısı Sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Açıklama: Kısıtlamalarda Son Dakika

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERdoğan, kabine sonrası açıklama yapıyor.

Kabine Toplantısı Sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Açıklama: Kısıtlamalarda Son Dakika

Son dakika haberi: Kabine sonrası açıklama yaptı.

Son dakika açıklaması geldi. Kabine toplantısı az önce sona erdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameralar karşısına geçti.

"Değerli basın mensupları Aziz Milletim sizleri selamlıyorum. Türkiye'yi demokrasi ve ekonomi alanında en öne çıkarmak için çıktığımız yolda 18 yılı geride bıraktık.

Her alanda çıkardığımız reformlarla hedefler için alt yapıyı kurduk. Ülkemizi yatırımlarla bugün olduğu yere getirdik.

Milletimizin birlik ve beraberliğini güçlendirirken sınırlarımızı güvenlik altına alacak adımları attık. Türkiye'ye diz çöktüremeyeceklerini görenlerin diploması ve ekonomide yapmaya çalışanların bu çabalarını boşa çıkardık. Kapsamlı reform paketlerini açıkladık. Gençlerimize üzerinde 2053 vizyonlarını inşa edebilecekleri büyük ve güçlü Türkiye'yi teslim edeceiz. 

Hukuk alanındaki reform gündemini içeren İnsan Hakları Eylem Planını açıkladı. Geçen Cuma günü ekonomideki reformları paylaştık. Bu programın amacı , ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütmektir. Ülkemizi 2002 yılından beri büyütmenin gayreti içindeyiz. Son dönemlerde maruz kaldığımız saldırıların hedefi budur. 

Bunun için reform programını her alanda olduğu gibi güveni sağlalaştıracak alanlarla teçhiz ettik. Kamu maliyesi, enflasyon finans sektörü, cari açık ve istihdam konusunda düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.

Türkiye'yi salgınla birlikte hızlanan yeni düzende hak ettiği yere çıkarmakta kararlıyız. Reform programlarını bu hedeflere ulaşmamızı kolaylaştıracak şekilde hazırlıyoruz. Her program her kesimin görüşleri ışığında oluşturuldu. 

Hazırlık aşamasında bu progamların uygulama sürecinde her türlü yapıcı eleştiriye açığız. 

Covid 19 un ülkemize sirayet etmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Şimdiye kadar 192 ülkede 2 milyon 700 bin insanın hayatına mal oldu. Ülkemizde virüs tespit edilen 2 miluon 900 bine yakın vatandaşımızdan 29 bin 500'ü maaleef hastalığa yenik düştü. 

Büyük bir fedakarlık sergileyen sağlık çalışanlarına ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Sağlık alt yapısı ve SGK alt yapısı ile salgınla mücadele ettik. Salgının zirve yaptığı aylarda dahi sağlık sistemimiz vatandaşlara hizmet etmeyi sürdürdü. 

Salgın karşısında devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. Bilim Kurulumuzun değerleri ışığında alınan kararları en hızlı şekilde hayata geçirdik. Birçok ülkede görülen sıkıntı ve zaafiyetlerin hiçbirine Türkiye'de şahit olmadık. 

Ülkemize kazandırdığımız şehir hastaneleri salgında kritik rol üstlendi. Yolu bir şekilde şehir hastanelerine düşen vatandaşlarımız, iyi ki muhalefete rağmen bu hizmetler yapılmış diyor.

Salgında attığımız ilave adımlarla ülkemizin alt yapısını giderek güçlendirdik. Yurtlarımızda 122 bin insanımıza hizmet verdik. Gelişmiş ülkeler maske bulamazken bir rekor sürede solunum cihazı ürettik. 

İnşaası süren projeleri hızlandırdık. Çok kısa sürede İstanbul'un iki yakasına kazandırdığımız 1008'er yataklı acil durum hastanesi ile çığır açtık. Sadece salgın döneminde 16 bin 169 yataklı sağlık tesisinin inşaasını tamamladık. Dünyada aşı uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasındayız. Aşı sayısı 11 milyon 500 bine ulaştı. Aşılama sıralamasında dünyada 5'inci durumdayız. erli aşımız hazır hale gelene kadar yurt dışındna aşı tedarikini sürdüreceğiz. 

İnsanların haftalar boyunca eve kapandığı dönemde eğitim öğretim için EBA ile uzaktan eğitime geçtik. İçerik üretiminde 12 bin 500 saat yayın yapıldı. .Yüz yüze eğitimi ise 15 Şubat'ta kademeli olarka yeniden başlattık. Yüz yüze eğitimin kapsamını epeyce genişlettik. 

Ülkemizdeki tüm cep telefonu abonelerine 8 GB'ye kadar ücretsiz erişim sağladık. Sosyal koruma kalkanı programı ile vatandaşa doğprudan aktarılan kaynak 56 milyar lirayı aştı. 

KÇÖ BU AY BİTİYOR

KÇÖ kapsamını genişlettik. Şartlarını kolaylaştırdık. Bu dönemde 3.7 milyon çalışana 30 milyar liraya yakın kısa çalışma ödeneği ödedik. Bu uygulama Mart sonunda bitiyor.

Vaka, ağır hasta ve vefat sayılarını belli bir rakamın altına düşürmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz kabine toplantımızda şehirlerimizi vaka hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre sınıflandırmıştık. Yeni normalleşme tedbirlerini sizlerle paylaşırken şehirlerimizi tedbirlere uyma derecesine göre gelecekte hangi sınıflandırmada yer alacaklarına karar vereceğini söylemiştik. Bugünkü kabine toplantımızda son 2 haftadaki gelişmelerin etrafında durduk.

KISITLAMALARDA BİR SÜRE DAHA AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDİLECEK

Vaka, ağır hasta ve vefat sayılarını belli bir rakamın altına düşürmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz kabine toplantımızda şehirlerimizi vaka hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre sınıflandırmıştık. Yeni normalleşme tedbirlerini sizlerle paylaşırken şehirlerimizi tedbirlere uyma derecesine göre gelecekte hangi sınıflandırmada yer alacaklarına karar vereceğini söylemiştik. Bugünkü kabine toplantımızda son 2 haftadaki gelişmelerin etrafında durduk. Aşılama yaygınlaştıkça salgınla mücadelenin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Tedbirlere özellikle uyulmasıyla süreci daha yakından takip edeceğiz. Artış hastane yatış oranına sınırlı yansıdı. Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık. İnşallah bundan sonra daha bilinçli davranarak bu meselenin üstesinden geleceğiz. Tedbirlere uymamız halinde yeniden kısıtlamaların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

İşte canlı yayın.