HASARLI YAPILARA GİRMEK İÇİN İZİN ŞARTI GETİRİLDİ

AFAD, deprem bölgesinden gelen acı haberler sonrası yayımladığı genelge ile hasarlı yapılara girmek için izin belgesi şartı getirildiğini duyurdu.

HASARLI YAPILARA GİRMEK İÇİN İZİN ŞARTI GETİRİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 6 Şubat´ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremden etkilenen şehirler ilgili dikkat çeken bir genelge yayımladı. Söz konusu genelgede, afet gören alanlarda "yıkık" ve "acil yıktırılacak yapı" olarak nitelendirilen binalara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınmasının yasak olduğu belirtildi.

Hatay'daki depremde hayatını kaybeden 5 kişinin yapılara eşyalarını almak için giriş yapan kişiler olduğu belirlenmişti.

Genelgede iznin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirileceği ifade edildi. Binası "ağır hasarlı" olarak kaydedilmiş, 30 günlük süre içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşların eşyalarını alabilmelerinin, yapılarıyla ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacağı belirtildi.

Genelgede, "Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecektir. Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak benzeri) alımına müsaade edilecektir. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb eşyaların sökülmesi, alınması kesinlikle yasaktır. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur." Denildi.