Biri Bitmeden Diğeri Başlıyor! Çin'de Yeni Virüs Tespit Edildi, Prof. Dr. Tevfik Özlü Uyardı: Yeni Tehdit!

Çin'li bilim insanları, domuzlardan insana bulaşabilen ve pandemi riskini de beraberinde getiren yeni bir grip virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Biri Bitmeden Diğeri Başlıyor! Çin'de Yeni Virüs Tespit Edildi, Prof. Dr. Tevfik Özlü Uyardı:  Yeni Tehdit!

2011 ile 2018 yılları arasında domuzlarda tespit edilen grip virüslerini inceleyen Çinli bilin insanları, G4 EA H1N1 ismi verilen yeni tip domuz gribi virüsü tespit etti. İnsana da bulaşabilen ve solunum yolunda çoğalabilen virüs, 2009 yılı içerisinde Meksika'da belirlenen ve dünya çapında 800 bin insana bulaşan domuz gribiyle benzer yapıya sahip. Araştırmada domuz çiftliklerinde çalışanların kanında yüksek oranda virüs belirlendi.

NET VERİLERİN OLMAMASI ENDİŞE VERİYOR! ÇİNLİLER KORONAVİRÜSÜ DE UZUN SÜRE AÇIKLAMAMIŞTI

Çinli bilim insanları, yeni olması nedeniyle insanların virüse karşı bağışıklığının bulunmadığını mutasyon geçirmesi ve hızlı yayılması riskinin yeni bir pandemi riskini taşıdığını belritirken, çiftlik bölgelerinde yaşayan milyonlarca Çin'linin en büyük risk grubu içerisinde yer aldığı kaydediliyor. İnsandan insana bulaş riski, öldürücülük ve diğer faktörler için ise elde net bir veri olmaması ilerleyen zamanlarda yeni tip domuz gribi konusunun daha sık konuşulabileceğini gözler önüne seriyor.

FARKLI BİR PANDEMİ POTANSİYELİ GÖSTERİYOR

NTV'ye konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bundan dolayı araştırmacılar bunu önemsemişler ve diyorlar ki, bu yeni bir virüs, yeni bir İnfluenza ve muhtemelen pandemi yapabilir. Zaten bizim yaptığımız gözlemlerde de domuz sektöründe çalışan kişilerde ciddi oranda bir bulaşma olduğunu tespit ettik diyorlar.Bu potansiyel bir tehdit. Bununla ilgili daha çok bilgiye ihtiyacımız var ama dikkate alınması gereken, önemsenmesi gereken bir bulgu.Zaten biz bunun benzerini daha önce yaşamıştık 2009’da bir pandemi. Bu da farklı bir pandemi potansiyeli gösteriyor." diye konuştu.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA