Taksitle Araba Alımında 2. El Taşıt Detayı: Tehlike Var!

Araba alımı satımında bugün bir düzenleme yapıldı ve değişikliğe gidildiği açıklandı. En çok merak edilen konu ise düzenlemenin sıfır araçlar için mi yoksa ikinci el araçlar için mi olduğu sorusu oldu. İşte detaylar.

Taksitle Araba Alımında 2. El Taşıt Detayı: Tehlike Var!

Araba alacaklara güzel haber bugün geldi: Peki sıfır araçlar için mi yoksa ikinci el arabalar için mi olacak?

16 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete sayısında önemli bir karar yayımlandı. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlaan yönetmelikde araba alımı satımında iyi haber verildi. 

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu düzenlemede Taşıt satışlarında degerine göre 24 ila 60 ay arasında taksit yapılabilecek.

ARAÇ FİYATINA GÖRE TAKSİT

Taşıtlarda taksit sayısı arabanın ederine göre olacak. Buna göre taksit tutarları, arabaların fiyatlarına göre şu şekilde olacak:

Nihai fatura değeri 120 bin TL ve altında olan taşıt satışında taksit 60 ay,

Nihai fatura değeri 120 bin ile 300 bin TL arasında olan taşıtlarda taksit 48 ay,

Nihai fatura değeri 300 bin ile 750 bin TL arasında olanlarda 36 ay taksit yapılabilecek.

Bu taksit sayıları üst sınır olarak belirlenmişti. 

İKİNCİ EL ARAÇ ALIMI SATIMINA YÖNELİK

Düzenleme daha çok ikinci el araba piyasasını canlandırmak için yapıldı. Piyasalara baktığımızda 150 bin liranın altında sıfır arabanın çok olmadığı, sadece düşük modelde birkaç aracın olduğu, 120 bin lira ve altındaki araçlara 60 ay taksit ile ikinci el piyasasının hareketlendirilmeye çalışıldığı görüldü.

TEHLİKE VAR

Bilindiği üzere geçen sene konutta faizlerin düşürülmesi ve taksit sayısının artırılması ile ev fiyatları ciddi oranda yükselmişti. Araba alımı satımına da taksit gelmesi, böyle bir tehlikeyi ortaya çıkardı. 

SIFIR ARAÇLARA OLACAK MI?

Söz konusu düzenlemenin sıfır araçlarda da geçerli olup olmayacağı henüz belli değil. Bazı sektör temsilcileri, düzenlemenin sadece ikinci el arabaları kapsadığını söylese de bu konuda net bir açıklama henüz gelmedi.

Sizce taksit sayısının artırılması iyi mi oldu? Yorum kısmı aşağıda.