Konut fırsatçılarına darbe! Devlet tarafından ceza geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu bünyesinde oluşturulan özel bir ekip konutta faiz indirimi sonrasında durumu fırsata çevirmek isteyen inşaat şirketleri ve emlakçıları tespit ederek günde yüzde 30'a yakın zam yapan fırsatçılara ceza kesilecek.

Konut fırsatçılarına darbe! Devlet tarafından ceza geliyor

Bir süre önce duyurulan ve vatandaşları rahatlatmayı amaçlayan, konut sahibi olmayı kolaylaştırma ve sektörün canlanmasını hedef alan faiz indirimlerini fırsata çevirerek, fahiş fiyat artışları yaparak vatandaşların mağdur olmasına sebep olan kişi ve kurumlar Vergi Denetim Kurulu yetkilileri tarafından tespit edildi. Yetkililer vatandaşların yararı için yapılan bir düzenlemeyi fırsatçılık yaparak kendi lehine çevirmeye çalışan, vergisel kayıp ve kaçakçılara yol açanlara iyi niyet gösterilmeyeceği, vatandaşları korumak için fırsatçılara yönelik her türlü önlemin alınacağı belirtildi.
Ani fiyat değişiklikleri tespit edildi.


Faiz indirimini fırsat bilerek konutlara günlük yüzde 30 zam yapan kişi ve kurumlar tespit edilirken Vergi Denetim Kurulu bünyesinde oluşturulan özel bir ekip tarafından çalışmalar yürütüldü. Yapılan çalışmalarda online satış platformlarından temin edilen veriler, mükelleflerin vergi beyan ve bildirimleri, tapu ve banka vb. pek çok veri çapraz şekilde analiz edildi. Çok sayıda inceleme bir günde milyon TL'leri ve yüzde 30'ları bulan ani fiyat artışları ile vergisel kayıplar kurum tarafından tespit edildi.
Çok sayıda inşaat şirketi ve emlakçı inceleme altına alınarak, vergi inceleme süreci başlatıldı.
Çok sayıda kurum incelenirken, gayrimenkul satışlarını gerçek satış bedelinin altında beyan eden ya da hiç beyan etmeyenler tespit edilerek bu kişi ve kurumlar hakkında gelir veya kurumlar vergisi, katma değer vergisi, tapu harcı olmak üzere vergi tarhiyatlarının yapılacağı ve cezaların kesileceği belirtildi.