Kirada Olan Ve Kiralık Ev Arayan Vatandaşa Kötü Haber!

Kiracıları ve kiralık ev arayışında olan vatandaşları üzen bir son dakika duyurusu yapıldı. Açıklamada, yakın zamanda fiyatın düşmeyeceği belirtildi.Geçimin iyice zorlaştığı şu dönemde kiralarında bu yükselişi vatandaşı iyice zora soktu.

Kirada Olan Ve Kiralık Ev Arayan Vatandaşa Kötü Haber!

Son yıllarda kiralardaki keskin artış, vatandaşların haklı olarak tepkisini çekmeye devam ediyor. Bu tepkiler ve fiyatlardaki artış , ev sahipleri pek umurlarında değil. İki yıl önce 1000 liraya ev kiralamak mümkünken, 3000 bin liradan aşağı ev bulmak artık mümkün değil. Özellikle büyük şehirlerde daha da  ciddi bir sorun  olarak devam ediyor ve dahada devam edecek gibi görülüyor.
Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer büyükşehirlerde kiralar son 12 yılda üç katına çıktı. Vatandaş yükselen kiralar  nedeniyle  zorlanırken, kiralık konutta yaşayanlar kiralık konut arayanlara göre biraz daha iyi durumda. Kiracılar için daha önceden sözleşmeler olduğu için  kira artışı önemli ölçüde artmadı. Ancak, boş evlerin kiraları önemli ölçüde arttı.


PEKİ KİRALAR NEDEN BU KADAR ARTTI
Kiralık konut fiyatları son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle arttı. Pandemi sonrası kapanma, üniversiteler açıldıktan sonra talebin artması ve özellikle son dönemde girdi maliyetlerinin artması, inşaatın durması, yeni inşaatın başlamaması kiraları artıran unsurlar. Talep güçlüydü, ancak yeni evler yeterince fazla sayıda inşa edilemediği için mevcut evlerin kiraları rekor  kırdı.


YENİ EVLERİN SATIŞ FİYAT ARTIŞI
Kiralık ev fiyatları üzerinde en etkili faktörlerden birisi de  konut fiyatlarıdır. Emlak fiyatı çok yükseldikten sonra yüksek fiyatlı bir ev satın alan sahipleri, bu evi düşük fiyata kiralamak istemiyor. Sektör yetkililerinden gelen son dakika bilgilerinin ardından yeni ev fiyatlarının artacağı söylendi. Demir fiyatlarında son aylarda görülen %333'lük artışın ardından açıklama yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas,  fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini söyledi.


SEÇİM SONRASI EMLAK FİYATLARI NASIL OLACAK?
Seçimden sonra yeni bir ekonomik paketin gündeme gelmesi ve seçimi kim kazanırsa kazansın yeni bir ekonomik paketin gündeme gelmesi ve uygulanması bekleniyor. Ancak fiyat biraz düşebilir. Habertürk yazarı açıklamasına devam ederek,' o zamana kadar konut fiyatlarını aşağı çekebilecek veya yükselişini  durdurabilecek bir durum olmadığını söyledi.'
 Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım yaptığı açıklamasında  "Fiyatları kısa zamanda düşürecek tek araç şok faiz artışı olur ki, gündem dışı şeklinde değerlendiriyoruz. Gayrimenkule vergi yükselişi olabilir ama burada da siyasi bir irade yok. Seçim öncesinde bu iki araca başvurulması pek kolay görünmüyor" dedi. Seçim öncesi bir faiz artırımı söz konusu gibi görünmüyor . Bu nedenle indirimin değil yeni zamların geleceği aktarıldı.