Faizsiz Konut ve Taşıt İçin Yeni Dönem Başladı

Faizsiz ev ve araba alma sisteminde düzenleme yapıldı. TBMM'de kabul edilen düzenleme ile artık sermaye zorunluluğu geldi ve cayma bedelinin iadesinde önemli karar verildi.

Faizsiz Konut ve Taşıt İçin Yeni Dönem Başladı

Faizsiz ev ve araba sisteminde yeni dönem.

TBMM Genel Kurulu'nda , tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınmasını öngören düzenleme yasalaştı. Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek söz konusu düzenleme ile birlikte faizsiz ev ve araba sisteminde düzenlemeler yapılacak.

30 senenin ardındna yapılan düzenlemenin detayları şu şekilde:

Söz konusu sistemle ev ve araba sahibi yapan şirket sayısının 34 olduğu açıklandı. Yasaya göre bu şirketlerin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira olacak. Müşteri ise sözleşmeyi imzalamasından sonraki 14 gün içinde sistemden ayrılmak isteyebilecek.

Müşterinin 14 gün içinde sözleşmeyi iptal etmesi ve vazgeçmek istemesi nedeniyle tüm paraları geri ödenecek. Bunun yanı sıra finansman sözleşmesinin tasarruf döneminin bitimine kadar sözleşmenin fesih hakkı olacak. Bu çerçevede yapılan fesihler sonrası katılım bedeli şirketlerde kalacak. Müşterinin diğer ödemeleri geri verilecek. 

Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemede , gerekli izinleri almayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar para cezası verilecek. 

Cayma hakkını kullanmak isteyen müşterinin paraları 14 gün içinde kendisine ödenecek. Fesih hakkını kullanan kişiye ise belirtilen süre içinde birikimleri verilecek. Bu paraları zamanında vermeyen şirkete cezasi işlem uygulanacak. 

Şirketler sadece yurt içindeki konut, işyeri ve taşıtları finanse edecek. 

DEVLET GARANTİSİ YOK

Söz konusu yasa teklifi ile şirketlere devlet garantisi geleceği belirtilmişti. Türkiye Büyük Millet MEclisi Genel Kurulu'nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, sistem ile devlet güvencesi gelip gelmeyeceği sorusunu sordu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, bu soruya “Tasarruf finansman şirketlerinin yaptıkları faaliyetlerden dolayı devlet garantisi söz konusu değil” şeklinde cevap verdi. 

FPK SİSTEMİ NEDİR?

Faizsiz Peşinatsız Kefilsiz olarak vatandaşları ev ve araba sahibi yapan bu sistemde bir havuz oluşturuluyor. Diyelim ki 100 kişi araba alacak. 100 bin lira lazım. Her ay 2 bin lira verilecek ve her ay 2 kişiye araba alınmış olacak.

DEVLETE BİNLERCE ASKER, BEKÇİ, MEMUR ALIMI YAPILACAK. BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA