Evini Yenileyeceklere İyi Haber: Düşük Faizli Yüksek Vadeli Kredi Müjdesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı son dakika açıklamasında evini yenileyecek vatandaşlara iyi haberi verdi.

Evini Yenileyeceklere İyi Haber: Düşük Faizli Yüksek Vadeli Kredi Müjdesi

Evini yenileyeceklere 200 bin lira kredi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz bugün kaleme aldığı yazısında ülke genelinde riskli yapı sayısının 6.7 milyon civarında olduğunu, bu yapıların yenilenmesi için çalışmaların başladığına yer verildi. Her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesini hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında riskli yapılarda vatandaşlara sağlanan faiz destekli kredinin artırıldığına yer verildi.

LİMİT ARTIRILDI

Depreme karşı dayanıksız olan riskli yapıların yenilenmesi için kentsel dönüşüm Türkiye genelinde devam ediyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Murat Kurum, evlerin yenilenmesi için verilen 125 bin liraya kadar sağlanan kredinin 200 bin liraya yükseltildiğini söyleyerek, “Kentsel dönüşüm projelerinde sosyal konut anlayışıyla; düşük faizle, belki TÜFE’ye endeksli uzun vadeli ödemeli, yerinde dönüşüm sağlayacağız. Bugün dönüşüm kapsamında 200-250 bin liraya hemen hemen bir ev yapılabiliyor. Dolayısıyla uygun şartlarda kredi verilecek adımı attık. Hazine ve Maliye Bakanımızla yaptığımız görüşme çerçevesinde onu çıkarmış olacağız” dedi.

Söz konusu destekler için ayrılan paraya değinen Bakan Kurum, “Özellikle ada bazlı yapılaşmayı ve yatay mimariyi esas alan projeleri hibe desteklerimizle, kredi faiz indirimleriyle, altyapı yatırımlarımızla, yeri geldiğinde projeleri bizzat hazırlayarak, uzun vadeli ödeme kolaylıkları sağlayarak, hatta belediyelerin borçlarını erteleyerek belediyelerimizin yanında oluyoruz. Türkiye genelinde toplamda 4 milyar 370 milyon TL kira yardımı yaptık. Hak sahiplerine 145 milyon TL kredi faiz desteği verdik. Noter harcı, tapu harcı, damga vergisi gibi vergi harç ve ücretlerden muafiyet de sağladık, sağlıyoruz. Toplam 15.5 milyar TL kaynak kullandık” dedi.

O DÖNEM GERİDE KALDI

Pandemi ve iklim değişikliğinin etkisi ile birlikte konutlarda tercih değişikliğine gidildiğini söyleyen Kurum , “İnsan ve doğa merkezli projelerin geliştirilmesi öne çıkacak. İklim değişikliğinin etkisiyle insanlar çevre sertifikası olan evleri tercih edecek. Geri dönüşümden oluşmuş parke, boya, kapı öne çıkacak. Teras, balkon ve bahçe daha önemli hale gelirken insanlar küçük de olsa ailesi için tarım yapacağı alanlar talep edecek. Lüks sosyal tesislerin yerini yeni dönemde bu talepler alacak. Talep bu yönde gelişeceği için üretim de öyle olacak. ‘Ortaya bi bahçe etrafına bloklar yapıp satayım’ dönemi bitti” dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/evini-donusturene-200-bin-tl-kredi-41698644