Ev Sahibi Olmak İsteyenler Konut Kredilerine Yeni Düzenleme Geldi

Ev almak isteyen milyonları ilgilendiren bir haber var. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu açıkladı. Ev almak isteyenler için konut kredilerine yen, düzenleme geldi.

Ev Sahibi Olmak İsteyenler Konut Kredilerine Yeni Düzenleme Geldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ev sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren önemli bir karar aldı. Alınan kararda kredi şartları yeniden düzenlendi ve verilecek kredi limitlerine yeni güncellemeler geldi. Binaların enerji verimliliğine göre düzenlenen konut kredileri ne anlama geliyor, hangi değişiklikler yapıldı.

Yapılan düzenleme ile sıfır konutlarda enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon ve altındaysa yüzde 90'ına kadar kredi çıkacak. İkinci elde ise konut değeri 500 bin liradan az ise tüm enerji sınıflarında yüzde 90'a kadar kredi verilebilecek. Yani vatandaş 450 bin liralık ikinci el konut aldığında tüm sınıflarda yüzde 90'ına denk gelen 405 bin liralık kredi kullanabilecek. Değeri 500 bin ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el A enerji sınıfı ev için ise yüzde 70 oranında kredi kullanılacak.

Buna göre bir evin değeri eğer 2 milyon TL ise kredi kullanım limiti 1.4 Milyon liraya kadar olabilecek. Düzenlemeden önce oranlar, A enerji sınıfı için yüzde 90, B sınıfı için yüzde 85 ve diğer konutlar için yüzde 80'di. 500 bin lira altında yüzde 90, üstünde yüzde 80'ine kredi veriliyordu. Daha önce sıfır veya ikinci el ayrımı yoktu.

Yeni düzenleme ile 10 milyonun üstündeki konutlar için kredi verilmeyeceği açıklandı.

Konuta Talebi Kısıtlayacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, kararla krediye erişimin kısıtlandığını belirtti ve şunları söyledi: "Konuta talebi kısıtlayarak konut fiyatlarının kontrol altına alınması hedefleniyor. Ancak burada önemli olan şu; konut fiyat artışında ana sebep talep değil maliyet artışları." Düzenlemeyi 'sert bir tedbir' olarak yorumlayan Elmas, 10 milyon lira üzerinde değere sahip konutlara kredi verilmemesinin İstanbul piyasasını zorlayacağını dile getirdi. Peşinatını veren, krediye başvuran vatandaşlar olduğuna da dikkat çeken Elmas, "Tüketicilerin zor durumda kalmaması adına bankalara 15-20 günlük geçiş dönemi tanınmalı" dedi.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /