Ek Gelir Göstermeyenlere Bankalar Konut Kredisi Vermeyecek

Yüksek kira ve zam oranları altında her geçen gün daha fazla ezilen asgari ücretlilere bir darbe de bankalardan geldi. Ev sahibi olmak her geçen gün daha da zorlaşırken yükselen konut fiyatları nedeni ile asgari ücretli çalışanlara da bankaların kapıları kapandı. Bankalar, asgari ücretle geçinenlere en fazla 99 bin lira kredi veriyor. Hal böyle olunca, kredi hesaplaması yaparken ve maaşa göre kredi limiti belirlenirken yükselen ev fiyatlarının olumsuz etkisiyle vatandaş bankadan konut kredisi çekemez oldu

Ek Gelir Göstermeyenlere Bankalar Konut Kredisi Vermeyecek

Son dönemlerde artan hayat pahalılığı bilindiği üzere evkonut fiyatlarına da yansıdı bu durum asgari ücretliye ev almayı hayal haline getirdi. 2+1'lik evler bile 500 bin liradan fazlaya satılırken kötü de olsa bir yerde ev almak isteyen asgari ücretlilerin tek umudu kredi kaldı. Biraz birikmişi olan ve onun üzerine kredi çekerek ev almak isteyen asgari ücretli vatandaşlara bir şok daha geldi. Maaşa göre çekilebilecek kredi miktarı hesaplaması yapıldığında asgari ücretlinin ev alması artık tamamen hayal gibi oldu. Tabi bir kenarda birikmiş fazlaca parası ya da miras yolu ile kendisine kalacak, paraya çevirebileceği bir taşınmazı olmadığı sürece.

Konut fiyatlarında artan yükseliş en çok konut kredisi çekerek kira öder gibi ev sahibi olma hayalleri kuran dar gelirlileri vurdu. Vatandaşın nakit para birikiminde yükselen enflasyon nedeni ile erime yaşarken para birikimi için beklemek yerine kredi çekerek ev almak isteyen kişilere de bankalar kapılarını kapattı. Asgari ücretlinin maaşı krediye yetmez hale geldi. 

BANKALARIN KREDİ KAPILARI ASGARİ ÜCRETLİYE KAPANDI! ORTALAMA KONUT FİYATLARI 1 MİLYON LİRAYI AŞTI,

Türkiye'de ortalama konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken Merkez Bankası tarafından açıklana hedonik konut fiyat endeksi raporuna göre Türkiye'de ortalama konut fiyatı yüzde 96,4 oranında artış gösterdi ve metrekare fiyatı 8 bin 640 liraya fırladı. Yani 100 m2 konut sahibi olmak isteyen bir kişinin ödeyeceği rakam 864 bin liraya ulaşmış oldu. 

Yaşanan bu yükselişin ardından asgari ücretli kişiler için de konut kredisi çekerek ev sahibi olmak zorlaştı. Ortalama konut fiyatı üzerinden yapılan hesaplamada kişi yarısını peşin ödese dahi kalan 400 bin liralık rakam için konut kredisi çekemeyecek. Çünkü asgari ücret maaşı 120 ay vadeli 400 bin TL konut kredisi aylık taksit tutarı olan 6 bin 571 lira sınırına ulaşarak asgari ücreti aştı. 

Bankalar en fazla maaşın yüzde 40'ı kadar tutara denk gelen kredilere onay verirken bu durumda ek gelir göstermeyen asgari ücretli çalışanlar sadece 125 bin liraya kadar olan kredi taleplerinde onay alabilecek. Daha yüksek tutarlı krediler için ise ek gelir belgesi sunulması ya da kefil gösterilmesi istenecek. 

ASGARİ ÜCRETLİYE EK UMUT TOKİ

TOKİ'nin bu sene düzenleyeceği 100 bin sosyal konut projesi için açıklama geldi ve önümüzdeki aylarda başvuruların alınacağı, 0.49 faizle vatandaşların ev sahibi yapılacağına yer verildi.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN : https://www.kamubulteni.com/emlak/erdogan-100-bin-toki-sosyal-konut-mujdesini-verecek-ev-sahibi-olmak-h52347.html