Düşük Faizle Ev ve Araba Alacaklara Fırsatçı Şoku: Rekor Zamlar Geldi

Ev ve araba alacak vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Fırsatçılar , ev ile araba fiyatlarına rekor düzeyde zamlar uygularken sektör yetkilileri, fahiş fiyat artışı yapanların bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Düşük Faizle Ev ve Araba Alacaklara Fırsatçı Şoku: Rekor Zamlar Geldi

Konut ve taşıt kredisinde faizler düştü ama fiyatlara zam geldi.

3 kamu bankası ile Ziraat ve Vakıf Katılım Bankaları 4 'lü kredi paketi açıkladı. Konut, taşıt, çeyiz ve tatil kampanyasının açıklanması ve kredi faiz oranlarının ciddi oranda düşürülmesinin ardından fırsatçılar harekete geçti ve araba ile evlerin fiyatlarına fahiş zamlar yapmaya başladı. 

KONUT KREDİSİNDE FAİZ ORANLARI

Kamu bankaları ile kamu bankalarının katılım bankaları tarafındna yapılan açıklamada sıfır evler için 0,64 faizle kredi verileceği bildirildi. 

İkinci el ev alacak vatandaşlar ise 0,74 faizle konut kredisi çekebilecek. 

TAŞIT KREDİSİ

Araba almak isteyen vatandaşlar için ise kamu bankaları ile katılım bankaları 0,49 - 0,69 faizle kredi desteği sağlıyor.

KREDİ PAKETLERİ AÇIKLANIR AÇIKLANMAZ FİYATLAR UÇTU

İnternet üzerinde daha önce bulunan ev ve taşıtların fiyatlarında olağanüstü hareketlilik yaşandığı görüldü. Taşıt ve konutta faizlerin düşmesi sonrası vatandaşların almak istediği evlere , arabalara fahiş zamlar yapıldı. 

Yılbaşında 639 bin lira fiyat isteyen bir satıcı konutuna 1 Mayıs'ta 800 bin lira isterken kredi paketi açıklanınca bu rakamı 1 milyon 50 bin lira yaptı.

İşte bazı örnekleri:

DAHA ÇOK ZARAR

Bu fiyatlara bakıldığında faizlerin inmesinin pek bir faydası olduğu görülmüyor. Artan ev ve araba fiyatlarının düşük faiz farkını satış yapanlar ürünün fiyatına ekledi. 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı ise "Tarihi kampanya sonrası en düşük ve en uzun vadede finansman ile konut sahibi olma fırsatı doğdu. Ancak bu fırsatı değerlendirmek isteyen bazı fırsatçılar da satış ilanlarındaki fiyatları artırarak kar etme peşine düştü. Özellikle bazı müteahhitler kampanya sonrası ellerinde kalan sınırlı daireleri yüzde 5-10 seviyesinde yukarı çektiler. Örneğin geçen hafta 400 bin lira üzerinden satış ilanı olan bir daire için mal sahibi kampanya sonrasında satış rakamını 420 bin liraya yükseltti"

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK

Devlet , fırsatçıları taşıt, konut, çeyiz, tatil kampanyası dışına aldı. 

KREDİ HESAPLAMA

Taşıt kredisi hesaplama için TIKLAYIN

Konut kredisi kredi detayları için TIKLAYIN