Devletten 500 Bin Kiralık Daire Uzun Süre Kiralanacak

Sosyal konut projesine ulaşamayan dar ve orta gelirli vatandaşlar için heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına sunulan modelde 3 yılda 500 bin kiralık konut üretilebileceği belirtildi.

Devletten 500 Bin Kiralık Daire Uzun Süre Kiralanacak

Türkiye Gayrimenkul Platformu GYODER tarafından 17’ncisi düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi, “Rota Yeniden Oluşturuluyor” sloganıyla gerçekleştirildi. Zirveye damga vuran olay ise dar ve orta gelirli vatandaşların konuta erişimini sağlamaya yönelik olan model oldu.

Türkiye’de ruhsat sayılarının son 3-4 yılda yüzde 30 azaldığını ve kendilerinin de bu noktada üretimin önüne çıkan engelleri bertaraf etmek için harekete geçtiklerini belirten GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, kiralık dairelerle alakalı da açıklama yaptı.

Bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına sunulan modelde 3 yılda 500 bin kiralık konut üretilebileceği belirtiliyor. Dünya’da yer alan habere göre GYODER’in hazırladığı ve zirvede açıklanan modelde kamunun sektöre bedelsiz arsa vermesi karşılığında özel sektörün ucuz kiralık konut üretebileceği belirtildi.

Dünyanın Hiçbir Ülkesinde Böyle Bir Model Yok

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Kalyoncu, içinde ekonomist, finans uzmanı, mimar, kamu yerel yöneticileri, yapı malzemecisi ve emlakçıların yer aldığı kümelenme ile arsanın üretimde yüzde 50 olan payını sıfırlamayı planladıklarını anlattı. Halihazırda sektörün tıkanmış durumda olduğunu belirten Kalyoncu, “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir model yok. Biz geliştirdiğimiz modelle geliştirme sürecinde arsa payını sıfıra indiriyoruz. Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Böylece fonlama ve mortgage tarafındaki kaynak maliyetini yarıya indiriyoruz. Eğer gerekirse Merkez Bankası’nın fonlama maliyetini yarıya indiriyoruz” dedi. Bunun ancak devletin arsaların bu amaçla kullanmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Kalyoncu, bu konudaki önerilerini mart ayında Bakan Murat Kurum ve Nureddin Nebati’ye, bir ay önce de Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na sunduklarını, bu hafta cuma günü de Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’yle görüşmelerinin olacağını bildirdi.

Kiralar Yüksek Olmayacak

Modelde kiralık konut üretiminin planladığını kaydeden Kalyoncu, “Sektörümüzün kapasitesinin şu anda yüzde 60’ı atıl durumda. Böylece özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir. Model gerçekleşirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir. Burada bir kira sınırı olacak. Kentlere göre bir tavan sınırı olacak ve bunun üzerine çıkılamayacak. Kiralama fiyatları da karı koca çalışana göre planladık. Örneğin 3+1 bir dairenin kirası 4 bin TL olacak ve 3 ila 4 yıl gibi uzun sürelerle konutlar kiralanacak” dedi. Bu modelde konutların kira geliriyle kendini 15 yıl gibi sürelerle amorti edebileceğini kaydeden Kalyoncu şöyle konuştu: “Devlet arsalarını ekonomiye kazandırmış oluyor, sektördeki atıl kapasiteyi kullanmış oluyoruz, şu anda ihtiyaç olan erişilebilir konut problemini çözmüş oluyoruz ve aslında devletin de bu süreler bittiğinde elinde yönetebileceği bir konut stoku oluşuyor.”

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /