Asgari Ücretle Kaç Ayda Ev Alınır? İşte Ülkelerin Karşılaştırılması ve Türkiye´nin Sırası

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Özgür Karabat, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı tabloda, Türkiye ile diğer ülkelerin asgari ücretlerini karşılaştırdı. Hangi ülkede kaç asgari ücret ile ev alınabildiğini ve Türkiye'nin bu listede kaçıncı olduğunu yazdı.

Asgari Ücretle Kaç Ayda Ev Alınır? İşte Ülkelerin Karşılaştırılması ve Türkiye´nin Sırası

Türkiye'de son günlerde ev yapımı oldukça azalmış durumda. Haliyle konut yapımının azalması ve kiralık evler için taleplerin artması nedeniyle kira ve ev fiyatları rekor denecek düzeye yükseldi.  Son 1 yıl içinde büyükşehirlerde ev fiyatlarına neredeyse yüzde 100 civarında zam geldi. Artık ev alabilmek bir yana uygun fiyatlı kiralık ev bulmak bile oldukça zor hal aldı.

TÜRKİYE LİSTEDE SONUNCU OLDU

"Barınma krizi göstere göstere geldi ve AKP Hükümeti tabloda hangi ülke vatandaşlarının kaç asgari ücret ile ev sahibi olduğunu hesapladığını söyledi. Yapılan bu hesaba göre Türkiye, listede yer alan 9 ülke arasında sonuncu oldu.

Karabat paylaşımın devamına şunları ekledi; "Şu tabloya bakın lütfen. Asgari ücretli vatandaş 244 maaşıyla ev alabilirken, bu rakam Almanya’da 165, Belçika’da 143, Fransa’da 131, İtalya’da ise 102."

Karabat,"Merkez Bankası’nın verilerine göre Türkiye genelinde konutların ortalama metrekare fiyatı 8.640 TL oldu. Şehir merkezlerinde bu rakam 2-3 katına çıkıyor." diye ekledi.

Ülke genelinde konut sorunlarının yaşandığını kaydeden Karabat, fakirliğin hayat pahalılığının her yerde hissedildiğini söyledi. "Fakirlik ve hayat pahalılığı üst üste binince asgari ücretlinin ev alması hayal oldu. Asgari ücretin iki katı maaş alanlar için dahi normal bir ev satın almak imkansız hale geldi. Ve işin acı tarafı, satış fiyatları her geçen gün daha da artıyor." dedi.

AVRUPA'DA ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI AZDIR

Asgari ücret, bir işçiye verilmesi gereken en düşük tutardır. Ancak bu durum ne yazık ki ülkemizde işçiye verilmesi gereken en yüksek tutar gibi algılanıyor. Karabat açıklamasında, "Avrupa’da asgari ücret uygulaması çok azdır. Maaşlar asgari ücretin kat be kat üzerinde. Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranı yaklaşık %45 iken bu oran Almanya %6.6, Yunanistan’da %8.9, Polonya’da %12.1, Fransa’da %11.6 ve İspanya’da %0.8 seviyesinde." ifadelerini kullandı ve ekledi;"Avrupa’nın asgari ücretlisi dahi Türkiye’ye göre daha iyi yaşarken, Türkiye’de emekçiler boğaz tokluğuna köle şartlarında çalışıyor. Bir de çıkıp utanmadan “Almanya, Fransa bizi kıskanıyor” diyorlar. Sözümüz söz, bu düzeni değiştireceğiz!AKP’lilerin 3-4 yerden maaşını keserek, ihalelerdeki yolsuzlukları engelleyerek, liyakati ve şeffaflığı sağlayarak, üreticiyi destekleyerek, bağımsız hukuk ile güveni tesis ederek ve en başta emekçiyi ezdirmeyerek ekonomiyi ayağa kaldıracağız!" dedi.

ASGARİ ÜCRETE GÖRE KAÇ AYDA EV ALINABİLİYOR?