2. Elde Taşıtta Satışlar Durdu: İkinci El Araba Fiyatlarına İndirim Geldi

İkinci el araba piyasasında son günlerde yaşanan durgunluk nedeniyle fiyatlar bir miktar daha geriledi. Konu ile ilgili açıklama yapan sektör yetkilileri, araç alımı satımının durması nedeniyle fiyatların yüzde 20'ye kadar gerilediğini söyledi.

2. Elde Taşıtta Satışlar Durdu: İkinci El Araba Fiyatlarına İndirim Geldi

Otomobil satışları durdu. İkinci elde yüzde 20 fiyat indirimi geldi.

İkinci el araba almak isteyen vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada son günlerde ikinci el araba alımı satımının adeta durduğu, bu nedenle ikinci el araba fiyatlarında indirimlerin art arda geldiği ve son indirimle birlikte araçlarda yüzde 20'ye yakın indirimin geldiğine yer verildi. 

PANDEMİ NEDENİYLE REKOR KIRMIŞTI

Pandeminin ilk dönemlerinde toplu tşaıma kullanmak istemeyen vatandaşlar , ikinci el araba alımına yöneldi. Araba almak isteyenlerin artması, sıfır araç üretiminin durma noktasına gelmesi ve taleplere yetişilmemesi nedeniyle ikinci elde fiyatları sıfırı solladı.  Ancak pandemide normalleşmeye gidilmesi ile birlikte araç üretimleri yeniden hız kazandı ve taleplere yetişildi. Sıfır araçların rahatlıkla bulunması nedeniyle ikinci elde fiyat indirimleri başladı. 

FAİZ ETKİSİ

Pandemide taşıt kredilerinin oldukça düşürülmesi nedeniyle de fiyatlar artmış, merkez bankasının politika faizini artırmasının ardından faizler yükseldi ve kredi çeken sayısı azaldı. 

Konu ile ilgili açıklama yapan galericiler, ikinci el araba almanın zamanı olduğunu söyledi. Samsun İkinci El Otomobilciler Dernek Başkanı İbrahim Kınık, yaptığı açıklamada ikinci elde yüzde 20'ye varan indirimlerin olduğunu söyleyerek, “İkinci el otomobil piyasası bir süre önceki rüzgarla birlikte iki kat zamlanmıştı. Bunun sonucunda da iş değişti. Şu anda piyasa aşağıya geldi. Piyasa artık durdu. Yaklaşık iki aydır telefonlarımız çalmıyor. Pahalı arabalarda geri gelme daha da çoğaldı. Döviz geri geldiği müddetçe, faizler yüksek olduğu müddetçe bizim de araba işimiz biraz duracaktır. 1 milyon TL’lik lüks arabalarda 150 bin TL kadar aşağı gelme oldu. Hala da rakamlar aşağıya doğru geliyor gibi. Orta sınıf otomobillerde de yüzde 20 oranında bir indirim oldu. Bundan iki ay önce 100 bin TL olan bir otomobil, 80-85 bin TL’ye kadar geriledi” ifadelerini kullandı.

FİYAT İNDİRİMİ DEVAM EDECEK Mİ?

Kınık yaptığı açıklamada, araba fiyatlarının mevcut seviyenin altına gerilemeyeceğini söyledi ve “Bu düşüşler internetteki satış fiyatlarına pek yansımadı. Otomobili yüksek fiyattan alanlar malına kıyıp, fiyatı da bir anda aşağıya indiremiyor. Direniyorlar ama ne arayan ne de soran var. Bir şekilde malını satmak zorunda. Piyasada hareketliliğin tekrar oluşması için piyasanın oturması gerekiyor. İnsanlar bu rakamlara alıştıktan sonra yaza doğru her şey düzelir diye umuyoruz. Sıfır araç girişi çoğalınca piyasa aşağıya inmeye başladı. Çoğu bayide sıfır araba mevcut. Piyasalar şu anda yavaş yavaş oturmaya başladı. Araba alacak insanlar, araba tercihini yapıp alsınlar. Bundan sonra fiyatlar çok da aşağıya inmez. Fiyatlar ancak bu kadar geriler” dedi.

Fiyatlarda yüzde 20'lere varan indirimler olduğunu söyleyen bir başka galerici de , araba almak için tam zamanı olduğunu söyledi. Bu fiyatların altının çok görülmeyeceğini söylenirken , 50-500 bin arasındaki araçların fiyatlarının yükselebileceği bildirildi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA