2. El Araç Alım Satımında Değişiklik ve Fiyatlar Hakkında Açıklama

Son dakika haberi: İkinci el araç alım satımında değişiklik yapılıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından konu ile ilgili bir son dakika açıklaması yapıldı. Açıklamada değişiklikler ve ikinci el araç fiyatları ile ilgili detaya da yer verildi.

2. El Araç Alım Satımında Değişiklik ve Fiyatlar Hakkında Açıklama

İkinci el araç alım satımında değişiklik.

Korona salgını sonrası vatandaşlar evlerine kapandı ve araç alım satımları artık tamamen internet üzerinden yapmaya başladı. Bu durum ise dolandırıcıları harekete geçirdi. Dolandırıcı ilanlarının artması, birçok vatandaşın dolandırılması nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. 

Milliyet' ten Önder Yılmaz, bugün kaleme aldığı yazısında , TBMM Dilekçe Komisyonu 'na başvurarak ikinci el araç satışında dezavantajlar oluştuğu ve dolandırıcılık olaylarının son dönemlerde oldukça fazla meydana geldiği bildirildi. 

TBMM 'ye yapılan bu başvuru kabul edildi ve dilekçe Ticaret Bakanlığı 'na iletildi. 

Bunun ardından Bakanlığın  Meclise bir resmi yazı gönderdiği ve bazı internet sitelerinde gerek bireysel gerekse ticari amaçlarla verilen ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarının yayımlandığı, bu sitelerde söz konusu taşıtların alım satımının yapılmadığını bildirdi.

2. el araç alım satımında yönetmeliklere dikkat çekilen açıklamada  "Söz konusu yönetmelikte, şikayete konu ilan siteleri için öngörülmüş herhangi bir yükümlülüğe yer verilmediğini" bildirildi.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ikinci el araç alım satımı sisteminde ve ikinci el araç alım satımı yapan internet sitelerine yönelik çalışma yapıldığı bildirildi. Söz konusu açıklamada,  "Yönetmelikte değişiklik çalışmaları İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nce yürütülmekte olup bu çalışmalarda internet sitelerindeki ticari ilanların bakanlığımızca yetkilendirilmiş işletmeler tarafından verilebilmesini sağlamaya yönelik kontrol ve doğrulama mekanizmaları ile bu sitelerin konuya ilişkin yükümlülükleri ele alınmaktadır." denildi. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada,  2. el taşıt ticaretinde garanti ve ayıplı mala ilişkin düzenlemeye vurgu yaparak 2. el otomobil ve arazi taşıtının bazı parçalarının taşıtın satışından itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre boyunca, satışı yapan işletmenin garantisi altında olduğunu dile getirdi. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin hükümlerinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine konu taşıtlar hakkında da uygulanacağına dikkat çekildi.

Bakanlıktan söz konusu düzenleme ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Garanti verme yükümlülüğü taşıt satışını yapan işletmeye ait olup satışa aracılık eden ilan sitelerinin herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Tüketicilerin kendi aralarında gerçekleştirdiği, başka bir ifadeyle ticari niteliğe haiz olmayan ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım işlemleri yönetmelik kapsamında yer almadığından, bu hususta yükümlülük getirilmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır."

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI

İkinci el taşıt fiyatlarının Bakanlık ya da Türk Standartları Enstitüsünce belgelendirilen tarafsız kuruluşlarca belirlenmesi hakkında "Fiyatın serbest piyasa koşullarında belirlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada bakanlık, ikinci el araba alım satımı sonucunda uyuşmazlıklarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğunun 1 yıldan az olamayacağını anımsattı.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA