Yasa ile Emekli Edilecek EYT'li Sayısı Açıklandı

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada , yasa teklifi ile emekli edilecek EYT 'li sayısına yer verildi.

Yasa ile Emekli Edilecek EYT'li Sayısı Açıklandı

Yasa ile emekli edilecek EYT 'li sayısı hakkında açıklama.

Cumhurbaşkanının talimat ısonrası umutlanan emeklilikte yaşa takılanlar , Vedat Bilgin tarafından yürütülen çalışmaların sona ermesini , düzenlemelerin detaylarını bekliyor. 

Ticaret Gazetesi 'nden Ercan Engerek , bugün kaleme aldığı yazısında EYT ile ilgili detaylara değindi ve emekli edilecek EYT 'li sayısını aktardı.

EYT Derneği İzmir Şubesi Başkanı Doğan Türker , EYT 'lilerin mağduriyeti ile ilgili  "Pek çok insan emekli olmak için yaşı bekliyor. Eğer işten çıkarıldıysa belli bir yaştan sonra yeni iş bulması mümkün olmadığı için hem evini geçindiremiyor hem kendisi de ailesi de ücretsiz sağlık hakkından faydalanamıyor" ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME YAPILDIĞINDA..

Türker açıklamasının devamında ise , EYT yasasının çıkması ile birlikte kaç kişinmin bundna faydalanacağını söyledi.  Düzenleme ile sigorta giriş tarihleri ve prim gün sayıları itibariyle 700 bin civarında vatandaşa emeklilik yolu açılacağını ifade eder Türker şu ifadeleri kullandı:

"O kadar mağdur insan var ki. 45 yaşında... 1999'dan önceki yasaya göre gününü doldurmuş ama ancak 10 sene sonra emekli olabilecek. Bu insanlar işsiz kaldığı ve yeni bir iş bulamadığı zaman sağlık hakkından da faydalanamıyor. GSS primini ödeyemediği sürece ne kendisi ne ailesi sağlık hizmeti alabiliyor. Üç kişilik bir ailenin GSS primi 230 lirayı buluyor. Vatandaş olarak ben yıllarca prim ödemişim. Vergimi vermişim. Şimdi deniliyor ki hastaneye gitmek için para vermek zorundasın. Yaş nedeniyle devlet emekli etmiyor. Ama yaşı geçkin olduğu için iş veren de iş vermiyor. Bugün devlet bile yaşı otuzu geçeni işe almıyor. Özel sektörü siz düşünün."

RAPOR HAZIRLANDI

EYT Derneği tarafından hazırlanan  ve Cumhurbaşkanlığı 'na sunulan raporla ilgili konuşan Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, konunun çözülmesi için Meclisteki kanun tekliflerinden 3 modelin öne çıktığını ifade etti. 

Duman açıklamasında o üç yöntemi şu şekilde aktardı:

İlk yöntem: Kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3 bin 600 gün hizmeti bulunan çalışanları dikkate alıyor. Teklif 2019 yılı içinde kabul edilirse, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3 bin 600 günlük (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğmuş ve 3 bin 600 gün hizmeti olan erkek çalışanları kapsamış olacak. Buna göre, SGK ilk giriş tarihleri 8 Eylül 1999 ve öncesinde olsa dahi bu tarihlerden sonra doğanlar faydalanamamış olacak.

İkinci yöntem: 2019 yılında bu teklif kabul edilirse, SSK için 5 bin 975 güne kadar hizmetin dolmuş olması, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7 bin 200 günün erkeklerde ise 9 bin günlük hizmetin tamamlanmış olması gerekecek. Ancak erkek sigortalılardan 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından faydalanamamış olacak.

Üçüncü yöntem: 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan herkesin kadın ya da erkek çalışan ayrımı yapılmadan 5 bin günlük hizmet ile emekli olması gerçekleşebilecek. EYT kabul edilen herkesi kapsamış olacak. Teklif kabul edilirse, 4 bin 447 sayılı yasaya göre hak kaybına uğramış herkesin yasadan faydalanabilmesi için kanunun 25 yıl çalışma süresi açısından 8 Eylül 2024 tarihine kadar geçerli olması gerekecek.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA